Elöntheti az utcákat a szemét

-

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint valós a veszélye annak, hogy utcán marad a hulladék, mert a jelenlegi formájában működésképtelen az április elejétől beindított új állami hulladékgazdálkodási finanszírozási rendszer, írja a Magyar Nemzet.


Bár kötelező lenne, az önkormányzati hulladékkezelő társaságok jó része nem irányította át bevételeit az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. számlájára, mert nincs annyi tartalékuk, hogy kivárják, amíg az államtól visszaérkezik hozzájuk a pénz.

Az állami holding a beszedett pénznek csak egy részét, többnyire 80 százalékát adná vissza a szolgáltatóknak a működéshez, ez pedig akár 60 vagy annál is több napot is igénybe vehet. A szolgáltatók ennyi idő alatt pedig működésképtelenné válhatnak a napi fizetési gondjaik miatt.

Ezért az önkormányzatok azt kezdeményezték, hogy előleget kaphassanak az állami társaságtól, hogy legalább a napi kiadásokra legyen forrásuk. Megnyugtató választ még nem kaptak, és a díjak pontos visszaosztását szabályozó rendelet sem jelent meg, idézi Gémesi Györgyöt, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökét, egyben Gödöllő polgármesterét az mno.hu.