Eloltották a tüzet Kiskunhalasnál

Fotó: MTI / Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/Kovács A

-

Hétfő estére eloltották a Kiskunhalas körzetében mintegy 350 hektáros területet érintő erdőtüzet - közölte a katasztrófavédelem a honlapján.


A közlemény szerint a vasárnap délután keletkezett tűz helyszínén már az utómunkálatokat végzik, a tűzoltók felügyelik az érintett területet, megkeresik és eloltják az izzó-parázsló részeket, növényi maradványokat.

A tűzoltás vezetőinek döntése értelmében a levegőből való oltásra már nincs szükség, ezért a honvédség helikopterei az esti órákban elhagyták a térséget.

A tűz megfékezésében több település tűzoltói, a honvédség helikopterei valamint önkéntesek vettek részt.


A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábbi közlése szerint, a tűz keletkezésének okát a szakemberek a rendőrség bevonásával vizsgálják.


A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a vasárnap Kiskunhalas külterületén keletkezett erdőtűz elhárítása során a Magyar Honvédség Mi-17-es és Mi-8-as helikopterei több mint nyolcvan dobást hajtottak végre, így a katonák közel kétszáz köbméter vizet juttattak az összesen 350 hektárnyi égő területre. A forgószárnyasok légi tűzoltásra alkalmas, úgynevezett Bambi-Bucketeket használtak. Ezek olyan, külső függesztményű "kosarak", amik egyenként két-két és fél köbméter vizet képesek az oltandó területek fölé emelni és egy zárszerkezet segítségével kiereszteni.