Eloltották a halálos erdőtüzet Portugáliában

Fotó: MTI/AP/The Canadian Press / Jason Franson

-

A katasztrófának hatvannégy halálos áldozata volt és több mint kétszáz sebesültje.


A tűzoltóknak szerdán sikerült eloltani az elmúlt évek legsúlyosabb erdőtüzét Portugáliában. A múlt szombaton kiütött és gyorsan terjedő tűzben 64 ember életét vesztette, és több mint kétszáz megsérült. A tűz Pedrógao Grande közelében, az autóúton érte az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások bennégtek a kocsijukban, miután a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe.

Ez volt Portugália legsúlyosabb tűzkatasztrófája. Victor Vaz Pinto, a nemzeti polgári védelmi hatóság parancsnoka szerint bár a tüzet eloltották, Pedrógao Grandétól északra egy másik fészek még mindig lángol, ezért kitelepítették a környező falvakat. A tűzoltók remélik, hogy munkájukat segíteni fogja a lehűlés.

António Costa miniszterelnök magyarázatot kért, hogy miben hibázhattak a sürgősségi szolgálatok munkatársai a tűz kitörése után. Marcelo Rebelo de Sousa államfő arra kérte a portugál törvényhozást, hogy a lehető leghamarabb fogadjon el új törvényeket, amelyek jobban biztosítják az erdők védelmét, és hatékonyabb reagálást tesznek lehetővé.

A mostani tüzet a rendőrség feltételezése szerint egy fába csapó villám okozhatta. A lángok az alacsony páratartalom, a rendkívül magas hőmérséklet és az erőteljes szelek miatt gyorsan kezdtek terjedni.

A nyomozók kikérdezik Jaime Marta Soarest, a tűzoltók országos szövetségének vezetőjét, aki azt gyanítja, hogy gyújtogatás történt. „Meggyőződésem, hogy a villám sokkal később csapódott be, már a tűz kialakulása után. A tűz délután 3 óra körül ütött ki, a villámlás később kezdődött", amikor már jelentős területeken tombolhatott a tűz – mondta.

Az európai erdőtűz-információs rendszer adatai szerint a mostani tűzvészben több mint 40 000 hektár erdő égett le, ami jóval több az eddigi átlagnál: 2008 és 2016 között az év ugyanezen időszakában átlagosan kevesebb mint 10 000 hektárnyi erdőterület pusztult el hasonló tűzesetekben.