Előkészítik a határkerítést az osztrákok

-

A rendőrök egyelőre határirányítási rendszernek nevezik a kerítést.


Elkezdték kijelölni az osztrák–magyar határszakaszon építendő kerítés nyomvonalát Hegyeshalomnál. A burgenlandi rendőrség szóvivője szerint csak előkészületek zajlanak.

A szóvivő szerint az ausztriai B10-es út és az A4-es osztrák autópálya határ menti szakaszánál a tervek szerint összesen 1,6 kilométer hosszúságban szúrnák le a karókat,


azonban építkezésről nincs szó.

„Nem lehet, hogy a nickelsdorfi (Miklóshalma) határnál az autópályán ellenőrzik az áthaladókat, és pár méterrel arrébb korlátozás nélkül bejöhetnek emberek az országba” – mondta a szóvivő. Szerinte egyelőre nem lehet tudni, hogy az előkészületi munkálatok meddig tartanak, azonban már megegyeztek az érintett földterületek tulajdonosaival, hogy a rendőrség szükség esetén bérbe vegye a földjüket.

A burgenlandi határszakaszon érkezők száma az utóbbi időszakban nem emelkedett, az intézkedés nincs összefüggésben a határon átlépő menekültek számával.


A rendőrség korábbi közlése szerint míg Burgenlandban 2015 első hat hónapjában 117, addig 2016 első fél évében 84 embercsempészt állították elő, akiknek zöme főleg magyar, román és pakisztáni volt. A tavalyi év első hat hónapjában 4500 migránst tartóztattak fel, míg idén januártól júniusig 4500-an utaztak érvényes dokumentumok nélkül. A legtöbben Afganisztánból, Pakisztánból és Szíriából érkeztek.

A burgenlandi rendőrség idegenrendészeti osztályának vezetője azt mondta, hogy az osztrák–magyar határszakasz ausztriai oldalán építkeznek. Azonban tájékoztatásuk szerint nem kerítés készül, csak egy határirányítási rendszer előkészületi munkálatai zajlanak.

A nickelsdorfi határszakasz ausztriai oldalán felállítottak továbbá 130 konténert, ahol a menekültek regisztrálhatnak és menedékkérelmüket bejelenthetik. A szóvivő szerint ezt a részt a hatóságok biztonsági okokból kerítéssel zárták körbe, mivel az építkezés során előfordult, hogy be akartak oda törni.