Élő felvételek a rommá lőtt Aleppóból

Fotó: ANADOLU AGENCY / Esber Ayaydin

-

Orosz drón köröz Aleppó felett. Megnézheti a közvetítését.


Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja azt mondta, hogy a szír kormány megsérti a tűzszüneti megállapodást azzal, hogy a segélyszállítmányokat szállító konvojok útját megakadályozzák – írja a Guardian.


Több száz kamion állt bepakolva és indulásra készen, hogy a tűszünet után a segélyszállítmányokat kiosszák, azonban a kamionok nem tudták átlépni sem a frontvonalakat, sem az ellenőrzőpontokat a szíriai engedély nélkül. Az orosz-amerikai megállapodás azonban kimondta, hogy a konvoj számára biztosítani kell a szabad utat Aleppó keleti részeire mindenféle kormányzati engedély nélkül is.A szíriai háború alatt rengetegen elmenekültek Aleppóból: a város felkelők kezén lévő negyedeit régóta ostromolják a kormánycsapatok, akiket támogatnak az oroszok, valamint libanoni, iráni, iraki és afganisztáni síita fegyveresek is.

Júliusban egy időre blokád alá is vonták a felkelők által ellenőrzött területeket. Ezt a felkelők áttörték, de néhány napja a kormányerők újra körbezárták a negyedeket.


Az ENSZ többször sürgette a harcoló feleket, hogy tartsanak 48 órás, humanitárius tűzszünetet a városban, amit el is fogadtak. A kétnapos fegyvernyugvás után a kihalt városban csak romok és por maradt mondta a BBC tudósítója a helyszínről.