Élőhalott korallokat találtak a kutatók

Fotó: ONLY WORLD / JEAN-MICHEL MILLE

-

A szaporodni képtelen korallzátonyok menthetetlenül kihalnak. És ez mindenkinek rossz hír.


Egészségesnek tűnő, ám szaporodásra képtelen korallokkal teli zátonyokat fedeztek fel kutatók a karibi térségben. Ezek a virágállatok sem tudnak segíteni a korallfehéredés áldozatává vált törékeny ökoszisztémák újra-benépesítésében. A hawaii Nemzetközi Korallzátony Szimpóziumon ismertetett tanulmány szerint a karibi térség 327 korallkolóniájától származó minták alapján vizsgálták meg az egyik korallfajtáj, a súlyosan veszélyeztetett Acropora palmata reprodukciós képességét.

A floridai partoknál két területén is spermium és petesejt nélküli korallokra bukkantak. Eze az egyedek gyakorlatilag élő halottak, vagyis "zombikorallok". Elpusztulnak anélkül, hogy segítenének a korallfehéredés miatt kipusztult zátonyok újra-benépesítésében. Egy jóval távolabbi helyen viszont 100 százalékban reprodukcióképes korallokat találtak. Ez azt jelenti, hogy a legkedveltebb turistacélpontoknál a legsúlyosabb a helyzet - mondta John Fauth, a Közép-Floridai Egyetem kutatója.

Egy másik vizsgálat a világszerte több ezer fényvédőmárkában megtalálható oxibenzont mutatott ki a Hawaiit, Floridát és az Amerikai Virgin-szigeteket övező vizekben. A kemikália megöli a korallokat, módosítja a felnőtt példányok DNS-ét, jóval hajlamosabbá téve őket a kifehéredésre is. Olyan torzulásokat eredményez lárvaállapotban, ami szinte lehetetlenné teszi a normális fejlődést. Azt már korábban kimutatták, hogy a turistaparadicsomok térségében lévő korallzátonyoknál a legmagasabb az oxibenzon-koncentráció.

A korallfehéredést a tengervíz hőmérsékletének emelkedése okozza, aminek hátterében viszont a klímaváltozás, illetve és a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó El Nino jelenség áll. Ha a tenger túlságosan felmelegszik, a korallokban élő algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. A korallok pusztulása súlyos csapást jelent a halaknak és végső soron az embereknek is.