Előfordulhat, hogy Schmidt Mária jövőre távozik a Sorsok Háza éléről

Forrás: MTI/Nagy Lajos

-

Kormánykörökben megfogalmazódott az elképzelés, hogy az 1956-os forradalom 60. évfordulója, 2016 legyen az 56-os emlékév. Annak koordinátora pedig kormánybiztosi rangban Schmidt Mária lehetne – értesült a Népszabadság kormányzati forrásaitól. Ezzel a Terror Háza főigazgatója akár az évek óta húzódó Sorsok Háza projekt irányításáról is lemondhatna.


A Népszabadság megkereste az 56-os emlékév koordinálása ügyében Schmidt Máriát is, aki kitérő választ adott: „hivatalosan értesítést még erről nem kaptam” – válaszolt. Hozzátette azt is, hogy „mindamellett nem gondolja, hogy a Sorsok Házával vagy bármi mással kapcsolatos kormánypolitikát a Mazsihisz vagy Heisler András igényei szerint kellene alakítani”.


Patthelyzet van

A Népszabadság egy befolyásos kormánypárti politikust idézve kiemeli, hogy a miniszterelnök bizalmi köréhez tartozó Schmidt és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) között, a Sorsok Háza miatt kialakult konfliktust kormányfői szinten kell feloldani.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke augusztusban a zsidó közösségi kerekasztal után nyilatkozott úgy, hogy a Sorsok Házát Schmidt Mária vezetésével nagyon nehéz lenne létrehozni, váltásra van szükség. A Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy hosszú hónapok óta vagy talán már fél éve semmilyen kapcsolatban nem állnak Schmidt Máriával. Jelenleg az is kérdés, hogy a Mazsihisz egyáltalán hajlandó-e a jövőben érdemi egyeztetéseket folytatni Schmidttel, elfogadni őt a Sorsok Háza vezetőjének. Heisler hangsúlyozta, hogy a Sorsok Házának nemzetközileg elismert intézményként kell működnie. Mára szerinte bizonyossá vált, hogy Schmidt személyét a nemzetközi tudományos élet meghatározó szereplői sem fogadják el – fogalmazott.


A kormány 2013 őszén döntött arról, hogy a Józsefvárosi pályaudvar helyén új holokauszt-emlékközpontot hoz létre. A Sorsok Háza vezetésére Schmidt Mária kapott megbízást. Az intézményt eredetileg 2014. április 16-án akarták átadni, de az építkezés csak idén tavasszal fejeződött be. A Sorsok Házát még 2015-ben sikerült megnyitni, és most úgy néz ki, hogy még 2016 áprilisában sem kerül sor erre. A lap forrásai szerint az átadásra még egy évet kell várni.