Előbb halálos ítéletét, most életfogytiglanját is törölték Murszinak

Fotó: AFP / TAREK EL-GABASS

-

Az egyiptomi semmitőszék eltörölte kedden a Mohamed Murszi ellen tavaly júniusban hozott életfogytiglani ítéletet, amelyet a palesztin Hamász és a libanoni Hezbollah radikális szervezet, valamint Irán javára végzett kémkedés vádja miatt szabtak ki a hatalomból 2013-ban eltávolított elnökre.


Az al-Ahrám című egyiptomi újság honlapján olvasható beszámoló szerint a testület egyúttal perújrafelvételt rendelt el. A semmítőszék a Muzulmán Testvériséghez tartozó Murszi életfogytiglani ítélete – amely Egyiptomban legfeljebb 25 év börtönt jelent – mellett a ma már betiltott iszlamista mozgalom több magas rangú tagjának halálbüntetését is eltörölte.

Ahogy arról lapunk is beszámolt: a semmítőszék múlt héten a Murszi elleni halálos ítéletet is érvénytelenítette, amelyet szintén tavaly róttak ki rá, mert „külföldi fegyveresek” segítségével sokadmagával kitört a börtönből a 2011-es felkelés első napjaiban. A felkelés után Murszi demokratikus választásokon lett elnök, de hatalmát sorozatos tömegtüntetések után 2013-ban megdöntötte Abdel-Fattáh esz-Szíszi tábornok, aki azóta az észak-afrikai ország élén áll.

Murszi jelenleg börtönben van: a tavalyi halálbüntetés mellett több perben is hosszú szabadságvesztéssel sújtották. Az ítéletek közül egy már jogerős: októberben egy bíróság helybenhagyta 20 éves börtönbüntetését, amelyet tüntetők 2012-ben történt megölésében való bűnrészességéért kapott.

A volt egyiptomi elnököt tíz társával együtt egyébként egy másik kémkedési ügyben szintén élethosszig tartó börtönbüntetésre ítélték államtitoknak minősülő dokumentumok ellopása és Katarnak való átadása miatt.