Előállíttatták a dél-koreai korrupciós botrány kulcsfiguráját

Fotó: MTI/EPA/Pool/AFP / ED JONES/POOL

-

Az államfő barátnője azt állítja, beismerésre akarják kényszeríteni.


Erőszakkal állíttatta elő az ügyészség a dél-koreai korrupciós botrány főszereplőjét. A hivatalából ideiglenesen felfüggesztett államfő barátnője, Csoj Szun Szil a gyanú szerint rendszeresen beleszólt kormányzati és személyzeti döntésekbe úgy, hogy semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. Korábban több idézést is küldtek neki, de egyikre sem reagált, ezért mentek érte az ügyészség emberei.


Csoj Szun Szil az ügyészségen azt kiabálta az újságíróknak: kényszerítik arra, hogy beismerje, hogy az elnökkel együtt bűncselekményeket követett el. Az ügyészség szóvivője szerint alaptalan vádaskodásokról van szó, a vádhatóság a törvényeknek megfelelő alapos vizsgálatot folytat majd le.

Pak Gun Hje dél-koreai államfőt a botrány miatt tavaly decemberben felfüggesztette hivatalából a szöuli törvényhozás. A gyanú szerint amellett, hogy Csoj Szun Szil illetéktelenül beleszólt kormányzati döntésekbe, a kormány hatalmas összegeket is kisajtolt koreai nagyvállalatokból, s a pénzek végül Csoj alapítványainál kötöttek ki. Az ügybe a Samsung több vezetője is belekeveredett, vesztegetés gyanújával.

Az államfő elmozdításáról a dél-koreai alkotmánybíróságnak kell kimondania a végső szót. Ha a testület úgy dönt, hogy a parlament jogszerűen kezdeményezte az elnök leváltását, akkor Pak Gun Hjet eltávolítják a köztársaság éléről, amire az ország rendszerváltás utáni történetében - 1988 óta - még nem volt példa. Döntés a következő hetekben várható, a bíróság távozó elnöke ugyanis arra kérte kollégáit, hogy legkésőbb március 13-ig zárják le az ügyet. Akkor a testület még egy tagjának megbízatása megszűnik, és két alkotmánybíró távozása szerinte megváltoztathatja az eljárás végső kimenetelét, s torzíthatja a testület pártatlanságát.

A törvény értelmében az államfőt akkor válthatja le az alkotmánybíróság, ha legalább hét tag szavaz a kérdésről, s minimum hatan az elnök elmozdítása mellett foglalnak állást. Egy neve mellőzését kérő forrás szerint egy ilyen jelentőségű ügyben megkérdőjeleződhet a döntés legitimitása, ha csak heten szavaznak, főleg, ha az ítélet nem egyhangú.