Előállították és kitiltották az MTI fotósát Macedóniában

Fotó: NurPhoto / Guillaume Pinon

-

Több tucat társával együtt az volt a bűne, hogy végezte a munkáját, és követte a görög táborból elindult menekülteket. Így viszont ők is tiltott határátlépést követtek el.


A macedón rendőrség több mint harminc külföldi fotóriportert, illetve újságírót állított elő, akik a görög Idomeni táborából indult migránsokat kísérték - közölte az MTI helyszínen tartózkodó fotósa, akit szintén előállítottak.

Az MTI munkatársa telefonon elmondta, hogy mintegy 2-3 ezer migráns délután három óra előtt indult útnak a görögországi menekülttáborból, ahol így szinte senki nem maradt. A tömeg a borongós, hűvös időben mintegy 20 kilométeres úttal megkerülte a görög-macedón határon felhúzott kerítést, közben két derékig érő kisebb folyón is átkelt. Az AP operatőre fel is vette az utat.


Átkelés a macedón határfolyón


A menet a második folyó keresztezését követően egy macedón faluba jutott, ahol rendőrök várták a tömeget, majd a migránsok közül kiemelték a fotóriportereket, illetve újságírókat, akiket egy közeli rendőrségre vittek.

A távirati iroda fotóriportere szerint a macedón rendőrség tiltott határátlépéssel gyanúsította meg az újságírókat, akikkel azt közölte, 260 eurós bírság ellenében elhagyhatják Macedóniát, ahova fél évig nem térhetnek vissza. Az MTI fotósa elmondta, a rendőrség szerint a bírságot ki nem fizetők elhúzódó bírósági eljárásra, majd annak végén még komolyabb bírságra számíthatnak. Megjegyezte, a második folyó átlépését követően semmi jele nem volt annak, hogy Macedóniába léptek, így az újságírók tudtukon kívül keresztezték a görög-macedón határt.

Szeptemberben, a röszkei zavargások idején a magyar rendőrség is előállított egy lengyel, egy szlovák és egy ausztrál újságírót, akik a szegedi fogdán töltötték az éjszakát. A lengyel újságírót gumibottal verték fejbe, és megsérült egy svájci újságíró is.