Előadták Mozart és riválisa közös, elveszettnek hitt darabját

Forrás: deviantart.com

-

Mozart és Antonio Salieri valamint egy ismeretlen zeneszerző, Cornetti dolgozott a négy perces kantátán. Kétszáz évig senki nem tudott semmit a kották hollétéről, amiket aztán tavaly novemberben találtak meg a cseh zenemúzeum archívumában. Most Prágában elő is adták – írja a BBC.


A darabot 1785-ben írták, a múzeum pedig a huszadik század közepén szerezte meg, de akkor még nem tudták, kiket takar a szerzőként megjelent kód. Erre csak tavaly derült fény, amikor rátalált a múzeum online katalógusában egy német zenetörténész, Timo Jouko Herrmann a darabra.


A kantáta a Per la ricuperata salute di Ophelia, azaz Ophelia gyógyulásáért címet kapta, és a korszak egy ismert szoprán énekesnőjének, Nancy Storacénak gyógyulását köszöntötték a közös művel. A szövegét a bécsi költő, Lorenzo Da Ponte szerezte, aki gyakran dolgozott együtt Salierivel, és ő írta Mozart egyik fő műve, a Don Giovanni szövegét is.

Herrmann azt mondta: a kantátának kulcsfontosságú szerepe lehet abban, hogy Mozart és Salieri kapcsolatát új megvilágításba helyezzük. Ugyanis a legelterjedtebb pletykák szerint – és erről szól Milos Forman Oscar-díjas Amadeusa is – Antonio Salieri halálosan féltékeny volt Mozart tehetségére, nem kizárt, hogy ő ölte meg a világhírű komponistát.

Ezt azonban már Ulrich Leisinger, a salzburgi Mozart Intézet vezetője is cáfolja: „Ez nem igaz, Salieri nem mérgezte meg Mozartot, ugyanakkor mindketten Bécsben dolgoztak, és konkurensei voltak egymásnak”.