Megkezdődött Trump beiktatása

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

Először az alelnök, Mike Pence teszi le az esküt, majd Donald Trump beiktatására kerül sor, az Egyesült Államok 45. elnöke rövid beszédet fog tartani.


A beiktatás elején három egyházi vezető tartott beszédet, s fohászkodott Trump sikeréért. Majd Roy Blunt missouri szenátor, a kongresszusi beiktatási bizottság elnöke beszélt, Ronald Reagantől és George Washingtontól idézve. Blunt szerint a beiktatási a demokrácia ünnepe.
Pénteken templomi szertartással kezdődött Donald Trump beiktatásának programja.
A szertartás után a megválasztott elnök és felesége a Fehér Házba ment, ahol a távozó elnök, Barack Obama és felesége a hagyományokhoz hűen közös teázáson fogadta őket.


A Fehér Háznál először Mike Pence alelnököt és feleségét fogadta Joe Biden leköszönő alelnök és felesége. A találkozásukkor a leendő és a leköszönő alelnökök és feleségeik egymás kezét fogva vonultak fel a lépcsőn.A leendő first lady egy ajándékkal kedveskedett Michelle Obamának, aki azonban hirtelen nem tudta hová tenni a nagy ajándékdobozt. A rövid közjáték után Obama kivette a felesége kezéből a csomagot, és beadta a személyzetnek.Nagy megtiszteltetést jelentett számomra, hogy szolgálhattam. Önök jobb emberré tettek engem

– írta Barack Obama a Twitter-üzenetében.

Kezdődik a Trump-korszak – írta a Politico. A The Washington Post is új korszak kezdetéről írt, a The New York Times Donald Trump figyelemre méltó hatalomra emelkedését emelte ki, és hogy Donald Trump egy megosztott ország irányítását veszi át. „A 45. elnök beiktatása évtizedes politikai lázadás csúcspontja” írta a The Wall Street Journal.

Közben a vendégek már sorra érkeztek a Capitoliumhoz. George W. Bush elnök és felesége érkezésükkor az újságíróknak elmondta, hogy édesapja, a korábbi elnök, George H. Bush állapota egészségi állapota javul.A hivatalos ceremónia helyi idő szerint fél tizenkettőkor, Mike Pence megválasztott alelnök beiktatásával kezdődik, Donald Trump pontban déli tizenkettőkor tesz esküt, majd mondja el beiktatási beszédét. Szóvivője, Sean Spicer szóvivő csütörtöki közlés szerint az Egyesült Államok 45. elnöke rövid beszédet mond majd, és nem politikai programot hirdet, hanem vízióját osztja meg hazája jövőjéről.