Elő a farbával – a BKV-nek ki kell adnia a Siemens-ügyi szakvéleményt

Fotó: AFP / MICHELE TANTUSSI / AFP / MICHELE TANTUSSI

Jogerős ítéletben mondta ki a Fővárosi Törvényszék, hogy a BKV-nak ki kell adnia azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a négyes metró biztosítóberendezéseit szállító Siemens 30 millió eurós, jelenlegi árfolyamon 9 milliárd forintos kötbérigényéről döntött.


A VS.hu munkatársa 2012 decemberében (értelemszerűen akkor még nem a VS.hu munkatársa volt, hiszen lapunk 2013 novemberében indult – a szerk.) a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet segítségével indított közérdekű adatigénylésre vonatkozó pert a BKV Zrt.-vel szemben, miután a közlekedési vállalat megtagadta a kért adatok kiadását. Például a négyes metró független mérnöki, műszaki ellenőri feladatait 2013-ig ellátó Eurometró Mérnökiroda Kft. szakvéleményét, amely arról szólt, hogy a fővárosnak mennyi plusz pénzt kell fizetnie a Siemensnek. A cég azért tartott igényt kötbérre, mert a kivitelezés többéves csúszása miatt nem tudta időben kezdeni az eszközök telepítését, ami jelentős kárt okozott a társaságnak. Tarlós István főpolgármester 2012 szeptemberében jelentette be, hogy a német cég 70 millió eurót követelt a fővárostól, amit sikerült lealkudnia 30 millióra. Ezzel párhuzamosan jelenlegi munkatársunk olyan információ birtokába került, miszerint készült olyan szakvélemény az Eurometróban, amely „csak” 20 millió eurós kötbért tartott méltányosnak. A szakvélemény megismerése tehát nem volt mellőzhető, ebből derülhet ki, az adófizetők által kifizetendő összeg megegyezik-e a szakmai javaslattal, vagy más tényezők is befolyásolták a végső alkut.


Közlekedés - 4-es metró - Elkészült a déli alagút

Az Eurometró elutasította a szakvélemény átadását, a kérelmezőt a négyes metró megvalósításában közreműködő DBR Metro Projektirodához irányította, mondván, nem ő kezeli az adatot. A DBR 2012. október 31-én tagadta meg a dokumentum kiadását, hivatkozva az infotörvényre, a folyamatban lévő választott bírósági eljárásra, és arra, hogy ehhez a Siemens hozzájárulása is szükséges. A 2011-ben elfogadott információs szabadságról szóló törvény szerint a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános. A metróberuházásért felelős, a vállalkozókkal, köztük a Siemensszel szerződött BKV erre alapozta a védekezését. Ezt követően munkatársunk a Társaság a Szabadságjogokért segítségével indított pert a közérdekű adatok megismeréséért. A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2013. novemberben első fokon elutasította a keresetet, elfogadta a BKV érveit, miszerint az adatigénylés időpontjában még nem született meg a döntés a kötbér mértékéről. Az ítélet ellen fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Törvényszékre.

A bíróság tegnapi, jogerős ítéletében kötelezte a BKV-t, hogy adja ki az igényelt valamennyi dokumentumot, adatot, amely összefügg a kötbérigénnyel kapcsolatos döntéssel.
A bíróság megállapította, a BKV nem hivatkozhat arra, hogy az adatigénylés időpontjában nem született meg a kormánydöntés, mert más döntéshozókat döntéseihez semmi köze, az adatigénylés időpontjában pedig saját döntése már megszületett. A BKV tévesen hivatkozott arra, hogy nem lát el közfeladatot, így  a működésével kapcsolatos adatok közérdekűek – azok kiadása nem veszélyezteti e feladatok ellátásában. Következésképp: nem tagadhatja meg az újságírói adatigénylést – mondta ki a bíróság. A Fővárosi Törvényszék indoklásában kifejtette azt is, bár az adatigénylésből nem derült ki pontosan, milyen adatokat is kérnek, mivel a BKV a perben nem cáfolta, hogy kezeli ezeket, így valamennyi, a kötbérigénnyel kapcsolatos dokumentumot, köztük a szakvéleményt, ki kell adnia az igénylőnek. Az ítélettel szemben fellebbezésnek helye nincs.