Elnököt választ az MSZP

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Szombaton eldől, hogy ki vezeti majd a 2018-as választáson a szocialistákat: megtarthatja-e elnöki posztját Tóbiás József, vagy legyőzi valamelyik kihívója, Harangozó Tamás, Molnár Gyula esetleg Szanyi Tibor.


Az alkudozások és pozíciószerzési kísérletek már zajlanak a szocialista pártban, de a verseny még nem dőlt el. A különféle érdekcsoportok ugyanis néha homlokegyenest másként látják a pártban uralkodó hangulatot, az esélyesek sorrendjét és a lehetséges kimeneteleket. A legvalószínűbbnek Molnár Gyula, az országos politikába több év után visszatérni szándékozó korábbi újbudai polgármester győzelmét tartják.

Molnár az új elnököt megválasztó küldöttek többségét adó fővárosban és a nagyobb megyékben is jelentős támogatottsággal bír. Ám vannak, akik szerint hiába a megyei vezetők vagy a befolyásos politikusok lobbiereje, nem biztos, hogy a küldöttek minden esetben a megbeszéltek szerint szavaznak - írja a Magyar Nemzet. Molnár mögött több erős ember is áll. Nemrég kifejezetten a küldötteknek rendezett egy informális találkozót, ahol olyan vezető politikusok is megjelentek, mint az erős hátországgal rendelkező Mesterházy Attila, vagy a választmányi elnöki poszton Botka László kihívójaként megjelenő Hiller István.

Nemrég még sokan biztosra vették, hogy váltás lesz a párt élén, hiszen már jó ideje jelentős az elégedetlenség Tóbiás József elnökkel és a néhány bizalmasával szemben. Vannak azonban, akik szerint ez csak a pártelit véleménye, míg a vidéki tagok nem így gondolkoznak. Tóbiás támogatói szerint sikerült megerősíteni az MSZP szavazótáborát, ráadásul több megnyert időközi választás is kötődik a jelenlegi elnökhöz.

Nem lehet leírni Harangozó Tamást és Szanyi Tibort sem. Az elnökjelölti kampányban Harangozó komoly teljesítményt nyújtott, és a vidéki rendezvényeken nagy sikert aratott. Volt, aki úgy vélekedett, hogy újabb szavazókat hozhat a pártnak. Szanyi Tibor kapcsolatban azt emelték ki, hogy a programjában nagyon jó gondolatokat fogalmazott meg, ráadásul a karakteressége kifelé jól mutathat.

Az elnökről szóló szavazás az MSZP-ben akár többkörös is lehet. Ha az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerül ötven százalék felett teljesítenie, akkor új szavazás következik, ott azonban már csak a két legtöbbet kapott indulóra lehet voksolni.