Elnökjelölti vita: a műsorvezető volt a legjobb

Fotó: AFP / LOGAN CYRUS

-

A sajtó szerint a műsort vezető Chris Wallace volt a legjobb az utolsó elnökjelölti vitán. A jelöltek közül a megfigyelők nagyobb része Hillary Clintont ítélte jobbnak, Donald Trump pedig súlyos hibát követett el azzal, hogy nem volt hajlandó garantálni a választások eredményének elismerését.


Az amerikai sajtó a The Washington Post című liberális laptól a CNN hírtelevízión át a The Wall Street Journal című konzervatív újságig egyetértett abban, hogy a vitát a műsorvezető nyerte.

A The Washington Post a Republikánus Párthoz közel álló Fox televízió 67 éves munkatársát korrekt, magabiztos műsorvezetőként értékelte, hozzátéve, hogy Chris Wallace nem helyezte magát előtérbe, nem akarta uralni a vitát, hagyta, hogy az elnökjelöltek kifejthessék álláspontjukat, de amikor az ő kérdésére nem akartak válaszolni, akkor határozottan figyelmeztette is őket. Minden köntörfalazást került, s olyan célratörő kérdéseket fogalmazott meg, amilyenekre egyenes válaszokat lehetett adni.A sajtókommentárok irányultságtól függetlenül egységesen arra az álláspontra helyezkedtek, hogy Trump óriási hibát követett el azzal, hogy nem volt hajlandó kimondani: elismeri majd a választások eredményét.

A The New York Times és a The Washington Post a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton teljesítményét emelte ki, őt nevezte meg az elnökjelölti vita győzteseként, a Times pedig Trump semmibe veszi a demokráciát címmel szerkesztőségi állásfoglalást szentelt annak, hogy a republikánus elnökjelölt lebegteti, hogy elfogadja-e a választás végeredményét.

A The Wall Street Journal – elismerve Clinton felkészültségét – a republikánus elnökjelölt pozitívumait elemezte. „Donald Trump legjobb esélye arra, hogy elnök legyen, mindig is az volt, hogy saját magánál fontosabb dolgokról beszéljen: a gazdaság élénkítéséről, Antonin Scalia főbíró utódjának jelöléséről a legfelsőbb bíróságra, az Iszlám Állam legyőzéséről, bármiről, ami a jelenlegi helyzettel elégedetlen országban a változás ígéretét hordozza.” A The Wall Street Journal is óriási hibának tartja, hogy Donald Trump nem volt hajlandó világossá tenni, hogy elfogadja az elnökválasztási eredményt.A kongresszusból és a Fehér Házból származó bennfentes információiról ismert Washington Examiner című lapban Philip Klein azt írta: „Trump számára vége”, mivel a szerdai vita végeredménye az, hogy „Donald Trump elvesztette az elnökválasztást – csak ez még pár hétig nem lesz hivatalos”.

A CNN hírtelevízió a vita lezárulta után gyorsan nyilvánosságra hozta az ORC közvélemény-kutatóval közösen készített első felmérését: eszerint a megkérdezettek 52 százaléka Hillary Clintont tartotta meggyőzőbbnek, míg 39 százalékuk szerint Donald Trump került ki a vitából győztesen.