Elnök nélkül maradt a legnagyobb ellenzéki párt Koszovóban

Fotó: MTI/EPA / VALDRIN XHEMAJ

-

A távozó elnök szerint a Vetëvendosje! megosztott, az erőszakért pedig nem tud felelősséget vállalni.


Lemondott minden párttisztségéről Visar Ymeri, a legnagyobb koszovói ellenzéki párt, a Vetëvendosje! vezetője. Ymeru élete legnehezebb döntésének nevezte lemondását. Szerinte a párt nem egységes, nem erős, "és ha nem erős, akkor elveszíti Koszovót".

Nem lehet tudni, hogy ki vezeti majd a pártot, az egyetlen jelölt állítólag Albin Kurti, a Vetëvendosje! egyik alapítója és korábbi elnöke. Ymeri éppen Kurti miatt mondott le. Azt mondta, hogy a párttagok többször is erőszakos és vállalhatatlan cselekményeket hajtottak végre Kurti nevében, és azokért ő nem tudja vállalni a felelősséget. Ez pedig azt jelenti, hogy legalább két irányvonal van a pártban – mondta Ymeri.

Az ultranacionalista párt – magyarul a neve Önrendelkezést jelent – 2005-ben jött létre. A mozgalom fokozatossan nőtt, és a tavaly júniusi parlamenti választáson a második helyen végzett a voksok 27,49 százalékával, és a legnagyobb ellenzéki párttá nőtte ki magát. A Vetëvendosje! elutasítja a Szerbiával folytatott párbeszédet, tiltakozik a Montenegróval kötött határmegállapodás ratifikálása ellen, és ellenez minden külföldi beavatkozást a függetlenségét tíz éve egyoldalúan kikiáltó Koszovó belügyeibe.