Elnézést kért Balog a roma deportálásról tett kijelentéséért

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

Tavaly úgy fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője: „Magyarországról nem deportáltak romákat”. Vasárnap a Nemzeti Színházban, a roma ellenállás napja alkalmából kért miatta bocsánatot.


Balog Zoltán az Auschwitz-Birkenauban található cigány láger 71 évvel ezelőtti felkelésére emlékező, 371 csillag elnevezésű esemény fővédnökeként beszéde elején megkövette azokat, akiket – mint fogalmazott – egy tavaly augusztusi interjújában a deportálásról, roma holokausztról mondott rossz mondataival megbántott. A politikus tavaly a Kossuth Rádiónak nyilatkozva arról beszélt, hogy Magyarországról nem, csak Ausztriából deportáltak romákat.


Amit erről mondtam, sem a történelmi tényeknek, sem az áldozatok iránti tiszteletnek nem felel meg. Tanultam belőle, és köszönöm azoknak, akik nem ültek fel a hisztériának, és elfogadták, hogy egy közéleti ember is tévedhet és tanulhat.

Aztán beszélt a magyarok és a Jobbik felelősségéről is

A miniszter beszédében elmondta, a romák azért nem hagyták magukat a gázkamrába hajtani, mert a gyermekeikért mindenre képesek voltak. „A tigrisanya nem védelmezi jobban kicsinyeit, mint a romák” – fogalmazott, majd felidézte, a táborban 371 roma gyermek született, akiket „már az anyjuk méhében megbélyegzett egy őrült rendszer”. Az ő megszületésük annak ellenére is az élet diadala volt a halál felett, hogy mindannyiukat elpusztították a táborban.


„De nemcsak az áldozatoknak tartozunk a szembenézéssel, hanem saját magunknak is, mert a népirtásokért viselt felelősség nem egyezik a hitleri Németországéval” – folytatta, majd Áder János köztársasági elnök korábbi nyilatkozatát idézve kiemelte,


ki kell mondanunk, hogy a magyar zsidók és a hazai cigányság tragikus meghurcoltatásában a magyar állam számos képviselője, megannyi cinkos propagandistája, náci szellemiségű tisztségviselője, csendőre, nyilas különítményesei is tevékenyen részt vettek, ami az akkori állam szégyene is.

Balog Zoltán szerint fel kell tenni a kérdést, hogy az elmúlt negyed században mennyit tettek a cigány és nem cigány magyarok, hogy újra egymásra találjanak az igazságban, a gyászban és a szembenézésben. „Bölcsességre van szükség, hogy az áldozatok utódai, a magyarországi romák ne maradjanak pusztán áldozatok, hanem felfedezzék magukban az erőt, és kezükbe vegyék sorsukat” – mondta a miniszter.

A tárcavezető szerint ebben mindenkinek van felelőssége, de annak nagyobb, akinek több eszköz áll rendelkezésére.

A többségi társadalomnak, azon belül is az állam képviselőinek kiemelten feladata, hogy gondoskodjanak arról, ne ismétlődhessen meg a romák üldöztetése. A roma közösség felelőssége pedig – a magyaréhoz hasonlóan –, hogy elutasítsa azt a fatalizmust, amely a történelem legaljára helyezi.

Balog Zoltán emellett szólt arról is, hogy az emlékezés pillanatában sem szabad eltagadni, hogy


ma is súlyos gondok vannak a roma–magyar együttélésben.

„Ezen csak úgy segíthetünk, ha együtt tanulunk, együtt dolgozunk, együtt élünk, együtt gondolkodunk” – fogalmazott, aláhúzva, hogy a kormány ezért tette kötelezővé a magyarországi cigányság történelmének és kultúrájának oktatását a nemzeti alaptantervben.


Ma is legyőzhetőek azok, akik cigányellenes jelszavakkal gyűjtenek maguknak szavazatokat, és közben cukiságkampány mögé bújnak

– mondta a miniszter, hozzátéve, ehhez azonban több kell, mint „visszakiabálni” , helyette jó iskolák, munkahelyek, korrupciómentes romapolitika, de leginkább korrupciómentes magyar politika kell.


Rám számíthatnak, és én is számítok minden jóakaratú cigány emberre Magyarországon

zárta beszédét az emberi erőforrások minisztere.


A miniszter tavalyi, roma holokauszttal kapcsolatos mondataival az egész sajtó sokat foglalkozott, köztük mi is. A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúja után hamarosan korrigált mondandója lényegén, de akkor még azt mondta, neki nem kell magyarázkodnia.

A Roma Sajtóközpont holokauszttúlélőkkel készített interjúiból ajánlott párat a miniszter figyelmébe, ezekről itt írtunk. Balog megköszönte a Roma Sajtóközpont munkáját, és megígérte, tanulmányozni fogja az interjúkat.