"Elnézést, de ez egy rendkívüli helyzet" - Zajlik a nagy tanársztrájk

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Érkeznek a képek és adatok arról, hányan vesznek részt az országos tanári munkabeszüntetésben. Van, ahol szünet van, másutt a tanárok 90 százaléka sztrájkol, de a Telekiben például állítólag csak páran. Hamarosan kiderül az is, leáll-e az élet délben öt percre, ahogy azt a tanárok kérték.


Az egész országban sztrájkba lépett ma reggel 8 órakor a tanárok egy része, de a látványos akciót két dolog is hátráltatja.

Egyrészt a pedagógusok állítása szerint több helyen megfenyegették az intézmények vezetőit a tankerületi vezetők, hogy ne csatlakozzanak az akcióhoz. Kaposváron a Kodály központi iskola főigazgatója előre kérte a tiltakozó tanárok neve listáját. Pécsen pedig a megyéspüspök tiltotta meg a tanároknak, hogy csatlakozzanak. Palkovics László oktatási államtitkár a VS-nek adott tegnapi interjújában arról beszélt, hogy hibát követnek el azok, akik nyomást gyakorolnak a pedagógusokra.

Másrészt a sztrájkbizottság – amelynek a PSZ-en kívül tagja az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet – az oktatási államtitkársággal úgy egyezett meg, hogy a sztrájk ideje alatt is biztosítani kell a gyerekek felügyeletét, illetve étkezését.

Az államtitkárság szerint a sztrájkolók az iskola épületét sem hagyhatják el, de ezt a szakszervezet vitatja. Sok helyen a tanárok nem sztrájkolnak ugyan, de kék vagy kockás szalaggal, illetve kockás inget viselve vállalnak szolidaritást. Hogy mit tehetnek meg a tanárok, és mit nem, arról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook-oldalán olvashat bővebben.

A munkabeszüntetéshez csatlakoztak a a bölcsődék, a szociális otthonokban és a hajléktalanokat ellátó intézmények is. Ezek ma teljesen bezártak.A Pedagógusok Szakszervezete honlapján és Facebook-oldalán is azt kéri a csatlakozóktól, hogy a közösségi médiában hashtagekkel ellátva töltsenek fel képeket. A budapesti Keleti Károly Közgazdasági Szakközépiskola például ezt e képet posztolta:Hol, hányan?

 • A Tanítanék Mozgalom egyik vezetőjének, Pukli Istvánnak az iskolájában, a Teleki Blanka Gimnáziumban mindenkinek be kellett menni, órákat tartanak, bár a kapunál elég különböző információkat kaptunk. Állítólag csak pár pedagógus sztrájkol az iskolában. Délben azonban mindenkit öt perces tiltakozásra hívnak fel.
 • A Tanítanék Mozgalom másik vezetője, Pilz Olivér iskolájában, a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban az első óra alatt 46 tanár sztrájkolt, sok diák nem ment be, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan.
 • A budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban 45 tanárból 25 sztrájkol. A nyolcosztályos gimnáziumnak csak a 5. valamint a 11-12 osztály tanulóinak tartanak órát.
 • A XVIII. kerületi Kassa Utcai Általános Iskola 55 tanára közül 29-en vesznek részt a munkabeszüntetésen, a gyerekeknek összevont órákat tartanak. • A budai Toldy Ferenc Gimnázium honlapján az olvasható, hogy ma iskolai szünetet tartanak, az iskolaigazgató egyben elnézést is kér, „de kérem, fogadják megértéssel és türelemmel, hogy egy rendkívüli helyzetben kollégáim ehhez a rendkívüli eszközhöz folyamodnak”.
 • Egy tatai iskolában a tanárok több mint 90 százaléka sztrájkol, míg a gyerekek alig két százaléka jelent meg reggel nyolckor az iskola épületében.
 • A Kemma.hu szerint Komárom-Esztergom megyében több iskola oktatói csatlakoztak, így a tatabányai Herman, a Sárberki, a Móra, az oroszlányi Hunyadi, József Attila, a tatai Eötvös, Vaszary, Fazekas, az esztergomi Balassa és Montágh, a környei Kisfaludy iskolákból, Bábolnáról, Tokdaltáróról valamint Nyergesújfaluról is.
 • A Kisalföld szerint Győr-Moson-Sopron megyében van olyan iskola, ahol mindenki sztrájkol.
 • Szegeden a munkabeszüntetés az iskolák 70-80 százalékát érinti – írja a Délmagyar.hu. Jerney Általános Iskolában társasjátékkal, kék szalaggal és sztrájk feliratú transzparenssel tüntettek, a radnótis diákok pedig egy flashmobbal indították a napot.

A PSZ délután kettőkor tart sajtótájékoztatót, akkor már talán országos adatokat is tudnak közölni.A csatlakozók

A szerdai sztrájkhoz több szakszervezet is csatlakozott. Reggel 8-tól autós forgalomlassító felvonulást tartott mintegy 10-15 autóval a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Pedagógusok Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete, az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

A PSZ azt kérte, hogy délben öt percre mindenhol álljon meg az élet; ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ehhez a Magyar Taxisok Szakszervezete is csatlakozik, ők az Emmi Alkotmány utcai épülete előtt közös dudálással tiltakoznak. Szintén délben az Oktatói Hálózat az ELTE lágymányosi kampuszán, a Párbeszéd Magyarországért pedig a Madách téren tart demonstrációt.


Mit akarnak a sztrájkolók?

 • A Klik átszervezése úgy, hogy biztosítva legyen a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági, munkáltatói önállósága
 • Az iskolában pedagógus munkakörben alkalmazottak gyermekekkel, tanulókkal való közvetlen foglalkozásainak ideje, vagyis a kötelező óraszám – fő szabályként – heti huszonkét óra legyen.
 • A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők, például dajka, technikai, ügyviteli és más munkakörben foglalkoztatottak, részesüljenek a havi rendszeres keresetükön felüli többletjuttatásban, függetlenül attól, hogy milyen intézménytípusban dolgoznak, és ki az intézmény fenntartója
 • Meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az intézményvezető plusz juttatásokkal ismerhesse el az átlagon felüli munkateljesítményeket.
Galló Istvánné, a PSZ elnöke szerint ezekből csak a Kliket érintő pontban közeledtek közöttük az álláspontok, a többi háromban viszont egyáltalán nem, ezért van szükség a sztrájkra.