Elmúlt a vihar, újra indítanak hajókat az embercsempészek

Fotó: MTI/MTVA / OOC

-

A Földközi-tengeren 2003 óta 11 ezer menekült halt meg.


Ismét növekedett az Észak-Afrikából Olaszország felé menekülők száma: az olasz parti őrség hétfőn több mint 6 ezer embert mentett ki a Szicíliai-szorosban. Mintegy 40, a líbiai partoktól indult hajónak és gumicsónaknak nyújtottak segítséget az olasz parti őrség, az olasz haditengerészet, valamint több nemzetközi humanitárius szervezet Földközi-tengeren tartózkodó hajói.

A mentési akciók a líbiai partoktól harminc mérföldre voltak. Ahogy az elmúlt napok viharai elmúltak, az embercsempészek egymás után bocsátották útra a túlzsúfolt hajókat. Az olasz parti őrség szerint 9 menekültre már holtan találtak. Mások égési sérüléseket szenvedtek a hajók hajtóművéből kiszivárgó forró üzemanyagtól: 2 nő és egy kisgyerek is súlyosan megégett.

Olaszországban megemlékeztek a 2013-ban Lampedusánál elsüllyedt hajó 368 eritreai áldozatáról. A 155 túlélőből 25 tért vissza a lampedusai megemlékezésre. A túlélőkkel olasz diákok is találkoztak. A Migrantes Alapítvány adatai szerint 2003 októbere óta több mint 11 ezer ember veszítette életét a Földközi-tengeren.