Elmozdítaná Botkát Tarjányi mozgalma

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Lattmann Tamás szerint Botka László alkalmas jelölt lenne, de nem működik a stratégiája.


Új mozgalmat indított Tarjányi Péter Lattmann Tamással, aki a héten tálalt ki arról, hogy miniszterelnök-jelöltséggel hitegette néhány MSZP-s politikus. A mozgalom célja elmondásuk szerint, hogy nyomás alá helyezzék a baloldali pártokat: fogjanak össze. Botka László szerintük eljátszotta a lehetőségét, új kormányfőjelölt kell – írja az Index.

A Magyar Progresszív Mozgalom csütörtökön tartott bemutatkozó beszélgetést. A mozgalom céljait hárman ismertették:
  • Tarjányi, a nemrég újraindított Zoom.hu tulajdonosa, Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnökének tanácsadója.
  • Bodnár Zoltán jogász, aki a Fodor Gábor-féle Liberálisok politikusa volt, 2014-ben a párt főpolgármester-jelöltje.
  • Lattmann, akit az MSZP-sek egy része miniszterelnök-jelöltséggel hitegetett.

Tarjányi szerint a mozgalom nem tömegrendezvényekre, tüntetésekre készül, párttá alakulni sem akarnak. Azt szeretnék, ha lenne egy főleg értelmiségiekből csapat, amely segít összeszervezni az ellenzéki pártokat, és hátteret is biztosít nekik. Bodnár ennél konkrétabban fogalmazott a szándékukról: nyomás alatt tartani a baloldali pártokat, hogy üljenek le, és fogjanak össze.

Azt szeretnék elérni, hogy a pártok váltsanak stratégiát, „mindenki lépjen egyet hátra”, találjanak egy olyan miniszterelnök-jelöltet, aki mögé mindenki be tud állni. Azt még nem tudják, ki lehetne, Tarjányiék azonban tudni vélik, hogy ki biztosan nem alkalmas erre a feladatra.

Botka helyett szerintük más kell, mert ő már nem egyesítheti a baloldalt. Lattmann szerint Botka nem működik, szeretnék, ha visszalépne. Lattmann egyébként alkalmasnak tartja Botkát, de a jelölt „magának okozta a bajt”, és nem működik a stratégiája.


Reagált az MSZP

Molnár Gyula, Hiller István és Tóth Bertalan közleményükben azt írták: "Botka László és a Magyar Szocialista Párt hétfői javaslata az ellenzéki összefogásról összezavarta a Fidesz forgatókönyvét. A teljes demokratikus ellenzéki egység, melynek lehetőségét javaslatunkkal megteremtettük, nyilvánvalóan nem érdeke Orbán pártjának. Tarjányi Péternek, a Magyar Progresszív Mozgalom alapítójának mai nyilatkozata nem a kormányváltást, hanem a Fidesz hatalomban tartását szolgálja. Az MSZP és miniszterelnök-jelöltje, Botka László ajánlata a többi ellenzéki párt számára továbbra is érvényes, várjuk a tárgyalásokat. Mi ugyanis Orbán Viktor kormányát akarjuk megbuktatni, nem az ellenzéket."