Elméretezett pályázat: 1900 dühös magyar falu és város

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Mindössze 88 település kapott pénzt a Belügyminisztériumtól útépítésre – számol be az országos hoppon maradásról a Kisalföld.hu.


A 2008-ban kirobbant gazdasági válság miatt több mint öt év után írt ki önkormányzati utak felújítására pályázatot az állam. Az indulóknak azonban csupán 4,5 százaléka nyert az utak, járdák felújítására szóló tenderen. A tárca egymilliárd forintot osztott szét ilyen célra, miközben összesen 23 milliárd forint támogatást igényelt 1984 település. Csupán 88-an jártak sikerrel, azaz minden huszadik próbálkozó – írja a Kisalföld.


A csaknem 1900 vesztes önkormányzat egyike Bakonygyirót, amelynek polgármestere a győri hírportál kérdésére mézesmadzagnak nevezte a pályázatot. „Mi a Fő utcai és a Rákóczi utcai járdaszakaszok felújításához kértünk segítséget. A falu kasszájából támogatás nélkül lehetetlen ekkora volumenű beruházásba fogni, a költségvetésünk nincs húszmillió forint. A választásokon szinte az egész falu a Fideszre szavazott abban bízva, hogy segítik a hozzánk hasonló kisközségeket. Jó volna, ha a kormány ezt figyelembe venné" – nehezményezte az elöljáró a Kisalföldnek.