Elmenekült a luhanszki szakadárok vezetője

Fotó: VS.hu/Ferenci Péter

-

Az ismeretlen fegyveresek megerősítették az ostromgyűrűt az elnök hivatala körül.


Elmenekült Luhanszkból a szakadár Luhanszki Népköztársaság vezetője, Ihor Plotninckij. A várost harmadik napja ismeretlen fegyveresek tartják blokád alatt. Az ukrán és az orosz média szerint Plotnickij politikai szövetségeseivel, Irina Tejcman hivatalvezetővel és Anasztaszija Surkajevával, a helyi szakadár televízió vezetőjével együtt egy konvojban elhagyta a várost.

Azt nem tudni, hogy milyen irányba indultak el, és azt sem, hogyan tudtak kijutni Plotnickij hivatalának alagsorából – ahová előző nap bemenekültek a fegyveresek elől. Korábbi helyszíni beszámolók szerint csütörtökre virradóra az egyenruhájukon azonosítót nem viselő, símaszkos, magukat fehér karszalaggal megkülönböztető fegyveresek több páncélozott harcjárművel megerősítették az ostromgyűrűt Plotnickij hivatala körül.

Zorjan Skirjak, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebookon azt írta, hogy Plotnickij nagy valószínűséggel Oroszországba utazott. Szerinte Luhanszkban az orosz reguláris hadsereg katonái, az orosz katonai hírszerzés (GRU) és a belügyminisztérium különleges alakulatainak tagjai tartózkodnak, összesen mintegy ezren, valamint páncélozott harcjárművek mellett nehéztüzérségi fegyverek is vannak a településen.

Helyi lakosok szerint a Luhanszkban két napja megjelent fegyveresek feloldották az útlezárásokat a város központjának több pontján, viszont erőiket Plotnickij hivatala köré csoportosították át. A városközpontban a fegyveresek megmotozzák a járókelőket, főként a középkorú férfiakat. Míg előző nap szinte kihalt a város, kevesen merészkedtek az utcára, csütörtök reggel már jóval több civil volt látható.

A szakadárok közötti puccsszerű belső konfliktus kedden robbant ki, amikor ismeretlen fegyveresek szállták meg Luhanszkot. Ennek előzménye, hogy Plotnickij hétfőn menesztette a szakadár luhanszki terület belügyminiszterét. Ihor Kornet azonban nem törődött bele a döntésbe, és cáfolta, hogy leváltották volna. Már aznap este a Youtube-on megjelent egy felvétel arról, hogy katonai járművek oszlopa tart a város felé, de az nem derült ki, honnan érkezett.

Az utóbbi időben feszültség alakult ki a szakadár terület politikai és fegyveres testületei között. Kijev szerint nem kizárt, hogy Moszkvában úgy döntöttek: egy vezető alatt egyesítik a két szakadár területet, azaz a donyecki és a luhanszki népköztársaságot, és ennek élén inkább a donyecki vezetőt, Olekszandr Zaharcsenkót látnák szívesen, és beáldoznák Plotnickijt.