Elméletileg béke van Szíria egyes részein

Fotó: ANADOLU AGENCY / Huseyin Nasir

-

Formálisan életbe lépett pénteken éjfélkor Szíriában a biztonsági övezetekről szóló rendelkezés, amelynek értelmében a kijelölt térségekben felfüggesztik a harci cselekményeket.


A terv a legújabb nemzetközi kísérlet az erőszak mérséklésére a polgárháborús Szíriában, és az első olyan, amelyet fegyveres külföldi megfigyelők felügyelnének. A megállapodást a szíriai fegyvernyugvás felett őrködő Irán, Oroszország és Törökország írták alá csütörtökön a kazahsztáni Asztanában és a szír kormány üdvözölte azt. Nem részese azonban a megállapodásnak az Egyesült Államok és nem fogadta el a szíriai fegyveres ellenzék.

Nem sokkal éjfél után Homsz és Hama tartományokból, az övezetekbe tartozó területekről szórványos bombázásokról számoltak be helyszíni források, ezeknek a harci cselekményeknek azonban az első hírek szerint nem voltak áldozatai.

Az övezeteket Idlíb tartományban, a Homsz városától északra eső térségben, Kelet-Gútában, és az ország déli felében alakítanák ki először egy fél éves időszakra, amely újabb fél évvel meghosszabbítható lenne.

A megállapodás részleteit még nem dolgozták ki teljesen. Orosz illetékesek szerint még legalább egy hónapig tart, amíg ez megtörténik és a biztonsági övezetek teljes egészében betöltik a szerepüket.

Megfigyelők arra figyelmeztetnek, hogy a tervnek vannak hiányosságai, így például nem tartalmaz egyértelmű megoldást a fegyvernyugvás megsértése esetére. A szíriai légtér meglehetős zsúfoltsága is megakadályozhatja azt, hogy a megállapodás életképes legyen, mely szerint a biztonsági övezetek felett nem repülhetnek katonai repülőgépek. De egyelőre nem tisztázott, hogy a tilalom hogyan érinti az amerikai vezetésű koalíció légicsapásait, amelyekkel a megállapodással nem érintett iszlamista csoportokat támadja.