Elmaradt felminősítés – a Brexit miatt

Fotó: MTI/AP/PA / Peter Byrne

-

Nem a magyar gazdaság rossz első negyedévi teljesítménye vagy a kormányzati költségvetési lazítás, hanem a brit kilépés az oka a felminősítés elmaradásának – a kormány szerint.


Nagy valószínűséggel szerepet játszhatott az Egyesült Királyság uniós kilépéséről tartott népszavazás eredménye, a Brexit győzelme abban, hogy a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő elhalasztotta, így nem is vizsgálta a magyar államadósság besorolását – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a minősítés elmaradásával kapcsolatban.

A szaktárca szerint a Brexit jelentős bizonytalanságot teremtett a piacokon, jelenleg nem látszik jól, hogy merre indulnak el a piacok, hosszabb távon milyen hangulat fog uralkodni a világgazdaságban. Ugyanakkor az NGM hangsúlyozta: a magyar gazdaság teljesítménye és az állampapírok után fizetendő hozamok régóta azt jelzik, hogy Magyarország megérdemli a befektetésre javasolt besorolást. A Fitch Ratings májusban sorolta befektetési kategóriába a magyar államkötvényeket, a szaktárca várakozásai szerint 2016-ban a három nagy hitelminősítőből legalább kettőnél kerülhet befektetésre ajánlott kategóriába Magyarország.

Az uniós szabályok szerint a hitelminősítők az általuk egy évre előre bejelentett időpontokban változtathatnak az EU-tagországok besorolásán, de nem kötelező ezzel a lehetőséggel élniük. A Moody's 2015 novemberében lépett legutóbb, akkor stabilról pozitívra javította Magyarország hitelminősítési kilátását. A nemzetközi adósságminősítők gyakorlatában általában a kilátás javítása után egy évvel döntenek a besorolásról, így a Moody's legközelebb november 4-én vizsgálhatja ismét a magyar adósosztályzatokat.