Elmarad a rendkívüli EU-csúcs a görögökről

-

Csak az eurózóna vezetői tanácskoznak délután, a pénzügyminiszterek addig is izzasztják egymást. Egyelőre nem találják a közös nevezőt.


Az utolsó pillanatban lefújták a vasárnapra tervezett rendkívüli uniós csúcsot, csak az eurózóna tagállamainak vezetői tanácskoznak délután Brüsszelben – jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.


Délelőtt folytatják a szombaton megkezdett tanácskozásukat az eurózóna pénzügyminiszterei, melynek célja a megállapodás a Görögországnak nyújtandó újabb mentőprogramról és a cserébe vállalt görög reformintézkedésekről. Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter elmondta: óráról órára nehezebb a munka; vannak olyan pontok, melyekben vagy egymással vagy Görögországgal nem értenek egyet a pénzügyminiszterek. Az osztrák politikus elmondta azt is, hogy hivatalosan nem került elő az a javaslat, amelyről a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung írt szombaton, miszerint a német pénzügyminisztérium egy olyan forgatókönyvet is elképzelhetőnek tart, hogy Görögország öt évre lépjen ki az eurózónából, hogy adósságát olyan módon is rendezni tudja, ahogyan az euróövezet szabályai nem teszik lehetővé.

A tegnapi, késő éjszakába nyúló tanácskozás nem volt túl gyümölcsöző, erről itt olvashat.