Elloptak több száz robbanóeszközt egy francia katonai bázisról

-

Gránátokat, dinamitokat, különféle robbanóeszközöket loptak el egy Marseille közelében lévő katonai létesítményből, összesen 220 eszköz tűnt el az elvileg szigorúan őrzött bázisról. Eljárás indult az ügyben, a nyomozók semmilyen lehetőséget nem zártak ki.


A bűncselekmény hétfőre virradó éjjel történt. Az elkövető vagy elkövetők a kerítést átvágták és a lyukon keresztül hatoltak be a 200 hektárnyi területre, ahol az I-télé francia hírtelevízió értesülése szerint kilenc épületből tulajdonítottak el robbanóeszközöket.


Ami különös, hogy a területen nincsenek térfigyelő kamerák, hanem őrség védi a kiemelten védettnek minősülő logisztikai raktárkomplexumot, ahol a francia szárazföldi erők afrikai bevetéseihez szükség eszközöket és robbanószerkezeteket tárolják.


Sem a védelmi minisztérium, sem a hadsereg vezérkara nem volt hajlandó kommentálni a hírt, csak az illetékes aix-en-provence-i ügyészség erősítette meg, hogy eljárás indult az ügyben. A nyomozók semmilyen lehetőséget nem zártak ki.
Frédéric Vigouroux, Miramas polgármestere a France Info hírrádióban nyugtalanítónak nevezte az esetet, mivel „egy nagyon zárt és nagyon komoly létesítményről van szó", amelyet szigorúan véd a katonaság.


A betörés annak ellenére volt sikeres, hogy a Charlie Hebdo szerkesztősége, valamint június 26-án a lyoni gyár ellen elkövetett merényletek miatt megnövelték Franciaországban a biztonsági erők számát – írja a France24.