Ellopták az ellenzék farönkjeit a Fővárosi Közgyűlésből

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László / MTI/MTVA / Beliczay László

-

Bár a Fővárosi Közgyűlés hétfőn több mint 100 napirendi pontról tárgyal és dönt, köztük a fővárosi tömegközlekedés fejlesztésről, a 3-as metró felújításáról, a Városliget beépítéséről, vagy a Főgáz államosításáról a legnagyobb vitát mégis néhány farönk eltűnése okozta.


A Fővárosi Közgyűlés várhatóan támogatja azt a javaslatot, amellyel 1,2 milliárd forint támogatást ad a 3-as metró felújításának és északi meghosszabbításának előkészítésére. Az ülés elején bemutatkozott Bucsek Gábor, aki keddtől Budapest rendőrfőkapitánya lesz. Az új fővárosi főrendőr elsősorban a gépjárművekkel és a kábítószerekkel összefüggő bűncselekményeket szeretné visszaszorítani, de komoly eredményeket kíván elérni a betörések és az utcai, erőszakos bűncselekmények számának csökkentése terén is. Kinevezését egyhangúlag támogatták a közgyűlés tagjai.

A főváros létre kíván hozni egy kft.-t a Rác fürdő beruházásának támogatására és döntés születik a BKK fővárosi tömegközlekedési fejlesztésének 2014 és 2030 közötti terveiről. A projekt Balázs Mór nevét vette fel és itt olvashatnak róla részletesen. A közgyűlés dönthet arról, hogy az Új Köztemető területét jelöljék ki szociális parcellák létesítésére, amelynek várható költsége 189 millió forint. Tárgyalnak a fővárosi autóbusz-járműpark megújításával foglalkozó, buszbérlésről szóló tervezetről is.

Zárt ülésen döntenek a Főgáz állami kézbe adásáról, akárcsak  a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőjének megválasztásáról is.

A Liget és egy különös falopás a napirenden

A Fővárosi Közgyűlés most tárgyalja a városligeti építési szabályzatot is, amely egyik alapja lesz a Liget Budapest fejlesztésnek. Ebből derülhet ki részletesen, hogyan helyezhetik majd el a képzőművészet, az építészet, a néprajz, a zene és a fotográfia tervezett múzeumait a Városligetben, a közpark teljes rehabilitációjával együtt.

A legtöbb izgalmat épp ez utóbbi téma hozta, hiszen a politikusok meghallották a kampány hívószavát és a legkülönbözőbb formában adtak hangot véleményüknek. A történet úgy kezdődött, hogy Várnai László, zuglói önkormányzati képviselő, a Civilzugló Egyesület vezetője bejelentette: 11 ezer aláírást gyűjtöttek az elmúlt két hónapban a Városliget védelmében. Az ügy érdekében felszeleteltek egy városligeti nyárfát és 33 darab farönkdarabot szétosztottak a fővárosi képviselők között. A dráma akkor bontakozott ki, amikor Somfai Ágnes PM-es fővárosi képviselő bejelentette, hogy

ellopták az ellenzéki képviselők asztalaira tett fadarabokat.

Tarlós István főpolgármester ezen annyira felháborodott, hogy fennhangon követelte a rönkök visszaadását. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezető szerint hivatali túlkapás történt, hiszen a kormánypárti képviselők megtarthatták az ajándékot. (Fentiek megtörténte óta a VS.hu helyszíni tudósítója felderítette a példátlan, részben hepienddel végződő „bűncselekmény” részleteit).

A közgyűlés előtt Horváth Csaba az MSZP fővárosi frakcióvezetője kifogásolta a családi ezüst, vagyis a Főgáz elherdálását, Tüttő Kata, az MSZP fővárosi képviselője pedig főként a cégnek a Határ útra tervezett és rendkívül drága ügyfélszolgálati irodája ellen emelt kifogást.

Somfai Ágnes, a PM fővárosi képviselője a városligeti projektről megjegyezte, hogy abba a fővárosnak semmilyen beleszólása nem volt, az előkészítésből teljesen kizárták a nyilvánosságot. Szomorúnak nevezte, hogy Tarlós István ez ellen nem tiltakozott.

Csárdi Antal, az LMP fővárosi szóvivője szerint valós társadalmi vita nélkül történik a Városliget fejlesztése, és ez elfogadhatatlan.