Ellopott, holland aranykori képeket találtak a szakadárok területén

Forrás: Westfries Museum

-

Négy 17. századi holland mesterművet talált meg az ukrán titkosszolgálat tíz évvel az után, hogy azokat ellopták egy Amszterdamhoz közeli múzeumból.


A festményekre még decemberben bukkantak rá az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzés alatt tartott kelet-ukrajnai Donyeck egyik villájában, de csak most jelentették be a hatóságok.


2005-ben loptak el 24 festményt, köztük a 17. századi holland aranykor mestereinek műveit az Amszterdamtól északra fekvő Hornsban lévő Westfries Múzeumból. A betörők záróra előtt elbújtak az épületben, majd kikapcsolták a biztonsági rendszert és leléptek a képekkel. A festmények értékét 10 millió euróra becsülték. Az SZBU ukrán állambiztonsági szolgálat közölte, hogy a betörő banda többnemzetiségű volt, oroszok is voltak köztük. Az elmúlt hónapokban az SZBU megpróbált a képek nyomára bukkanni, kettőt – köztük Floris van Schooten egyik festményét – még az EU-ukrán társulási szerződésről egy hete tartott holland népszavazás előtt találtak meg. Két másik festményt, Jacob Waben munkáit csütörtökön szerezték vissza - tette hozzá.

A hiányzó 20 kép közül számos az oroszbarát szeparatisták által uralt Kelet-Ukrajnában van, több kép esetleg Oroszországban.