„Ellopott” érmeiket követelik, akiket legyőztek a doppingoló oroszok

Fotó: AFP / JOHANNES EISELE

-

Az áldozatok azt kérdezik, vajon nem járnának nekik azok az érmek, amiket az oroszok miatt nem nyertek meg?


Az atlétika világát megrengető doppingbotrány az orosz sportolókra vetette a legsötétebb árnyat. Ma már ott tartunk, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) valamennyi orosz atléta eltiltását javasolja – pláne azok után, hogy több lap is államilag támogatott, szisztematikus doppingolást emleget. És miután az orosz atléták az elmúlt évek világversenyein (is) rengeteg érmet nyertek, érthető, ha fel vannak háborodva azok, akik úgy érzik, hogy annak idején előrébb is végezhettek volna, ha nincsenek a csaló oroszok.

A londoni olimpia 800 méteres női síkfutásának 5. helyezettje, az amerikai Alysia Montano például igényt tart egy olimpiai bronzra, miután két orosz futó is megelőzte. emellett még egy vb-ezüstöt és két vb-bronzot igényelne a nemzetközi szövetségtől.

„Soha semmi nem helyettesítheti azt a pillanatot, azt az érzést, amit akkor átélhettem volna. Ez nem csak éremről szól, nem csak arról, hogy arany-, ezüst-, vagy bronzérmes lehettem volna, hanem arról is, hogy ezt tiszta körülmények között értem el” – írta Montano egy blogbejegyzésben.Az ausztrál Jarred Tallent egyenesen egy olimpiai aranyért jelentkezik be, őt ugyanis Londonban csak egy orosz atléta, Szergej Kirdjapkin tudta megelőzni a férfiak 50 kilométeres gyalogló számában.

„Sokáig tartott, mire idáig eljutottunk, de nagyon jó érzés látni az eredményt – mondta a CNN-nek. – Nagyon sokan régóta tudták már, hogy komoly bajok vannak. A Twitteren és a Facebookon sok orosz megtalált, akik azt hiszik, hogy én csak élősködni akarok. Pedig az orosz gyaloglókkal már évek óta gondok voltak, amivel már hét évvel ezelőtt is foglalkozni kellett volna.”A Londonban 50 km-en negyedik ír Robert Heffernan is várja a postást, hogy csöngessen az olimpiai bronzérmét lobogtatva.Erick Kynard Jr. amerikai magasugró, aki Ivan Ukhov mögött lett második Londonban, már nem ennyire optimista, mint írja a Twitteren, kétli, hogy egyetlen orosz atlétát is eltiltanának.A kiváló brit 800-as futó, Jenny Meadows számos nagy versenyt vívott azzal a Marija Szavinovával, aki rendre a dobogó egyel vagy kettővel magasabb fokára állhatott, és, akikre élete végéig szóló eltiltást kért a WADA. Meadows meglehetősen rezignáltan kommentálta az eseményeket.

„Mindig is sejtettem, de immár tény, hogy az Orosz Atlétikai Szövetség karrierem legszebb pillanataitól fosztott meg.”Caster Semenya 2011-ben világbajnokságon, míg egy évvel később az olimpián lett második ugyancsak Szavinova mögött. Ha őt eltiltják és törlik az eredményeit, akkor a dél-afrikai futó olimpiai és világbajnoknak mondhatja magát.

„Ott voltam az olimpián, futottam és második lettem, ezen kívül én mást nem ünnepelhetek – mondta a The Star című dél-afrikai lapnak. – Ha meg is koronáznak, mint olimpiai bajnokot, akkor sem lesz okom ünnepelni. Az országnak valóban sokat jelentene, de nekem személy szerint semmit. Az olimpián volt valaki, aki gyorsabban futott, akár doppingolt, akár nem, ő lett az első, és ezen semmi sem változtat.”