Ellépnek Trump mellől a republikánus szenátorok

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Az elnök nem tudja ellenőrizni a szenátust.


Nem volt nyílt, drámai szakítás, nem lehet megállapítani azt a pillanatot, amikor az első lépés megtörtént, ám a republikánus párti szenátorok fokozatosan hátat fordítanak Donald Trumpnak – írja az AP. Az elnök kérlelése ellenére meggátolták az egészségbiztosítási törvény, az Obamacare visszavonását. Nem vesznek tudomást a Twitteren küldözgetett sürgetéseiről, hogy foglalkozzanak tovább az Obamacare visszavonásával, vagy egyes részeinek a törlésével. Bírálták a Fehér Ház költségvetési igazgatóját, megvédték az igazságügyi minisztert az elnök támadásaival szemben, s az elnök hatalmát korlátozó módon szankciókat szavaztak meg Oroszország ellen.

Visszanyerik függetlenségüket, amely alaposan megcsappanni látszott Trump meglepetésszerű győzelme után.

„Mi az amerikai népért dolgozunk, nem az elnökért” – mondta Tim Scott dél-karolinai szenátor. Meglepően kemény szavak egy republikánustól, akinek államát kevesebb mint egy egy éve Trump könnyedén maga mellé állította. Ám a hat hónapja tartó sorozatos viták és az alacsony elfogadottsági mutatók után az elnök már nem építhet a félelemre és a tiszteletre, mint egykor tette.

Egyes republikánus szenátorok hangot adnak régóta érlelt fenntartásaiknak egy olyan emberrel szemben, aki megválasztásával elbirtokolta pártjukat. A leghangosabb kritika a szenátusból érkezik, ahol kevés republikánust nyomaszt valamely választókerületért folytatandó közeli harc kockázata. Más a helyzet a képviselőházban, ahol a legtöbb republikánus Trumphoz még mindig hű konzervatív körzeteket képvisel.

Az elnök nyilvános becsmérlésének legfigyelemreméltóbb példája Jeff Flake arizonai szenátortól származik. Egy új könyvben veszi célba az elnököt és saját pártját, és azt írja, hogy "a megrendítő csönd egy kapkodó végrehajtó hatalommal szemben maga a feladás", s álmélkodik "az erős emberekhez és az autoriter személyiségekhez vonzódni látszó amerikai elnök furcsa jelenségén".

A Flake bírálata annál inkább szembeötlő, hogy ő azon kevés republikánus szenátorok egyike, akinek vetélytárssal kell megküzdenie az újraválasztásért a jövőre esedékes, a szenátus harmadát megújító félidős választásokon.

Egyes szenátorok kihívó magatartása frusztrációk halmozódása után bukkan elő, amelyek csúcspontját az Obamacare megbuktatásának pénteki kudarca jelentette. A szenátorokat megdöbbentette, hogy Trump nemrég régi kollégájuk, Jeff Sessions volt alabamai szenátor, jelenlegi igazságügyi miniszter ellen intézett támadást.

Sessions még a választási kampányban elsőként biztosította támogatásáról az elnökjelöltségért küzdő Trumpot, és a kampány idején külpolitikai tanácsadója volt. Márciusban kivonta magát az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokból, mert kiderült, hogy nem számolt be a washingtoni orosz nagykövettel a kampányidőszakban folytatott megbeszéléseiről.

Az elnök azóta többször bírálta a tárcavezetőt, és azt írta, ha tudja, hogy Sessions képes ezt meglépni, nem vette volna be kormányába.