Ellenzik az uniós pénzek felfüggesztését Pozsonyban és Varsóban

Fotó: MTI/EPA/Ria-Novosztyi/Host kép / Host képügynökség

-

A szlovák és a lengyel kormányfő szerint a visegrádi négyek a gazdaság fejlődés bajnokai.


Robert Fico szlovák és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök bírálta és elfogadhatatlannak nevezte a német felvetést, hogy felfüggesztenék a kohéziós alapok folyósítását azon tagállamok számára, amelyek uniós megítélés szerint nem tartják be a jogállamiság alapelveit.

"A kohéziós alapok egy szabályos pénzügyi eszköz, nem válhat egyéb ügyletek tárgyává, olyan fegyver, amellyel nem szabad játszadozni" – mondta Fico. "Nagyon veszélyes lenne, ha egy szabályos pénzügyi eszköz, mint amilyenek a kohéziós alapok vagy az EU alapértékeinek egyike, a szolidaritás, a politikai harc eszközeivé válnának."

A szlovák kormányfő elismerte, hogy egyes uniós tagállamok többet fizetnek be a közös költségvetésbe, mint amennyit kapnak, de az EU a szolidaritásról szól, és mindenki javára válik, ha az unió egészében nő az életszínvonal. "Ezért elvből elutasítjuk ennek az eszköznek más célú felhasználását" – mondta.

"Készen állunk észszerű tárgyalásokra" – mondta a 2020-2026-os uniós költségvetési keretre vonatkozóan. Fico megérti, hogy a Brexit után alacsonyabb összeg fog rendelkezésre állni. "Úgy látjuk viszont, hogy a regionális különbségeket kiegyenlítő kohézió az uniós politika nélkülözhetetlen része."

Szydlo szerint a kohéziós alapok kilátásba helyezett felfüggesztése "nyíltan megszegi az uniós alapszerződéseket". Varsó készen áll új költségvetési megoldások megvitatására, de nem a nemzeti érdekek feladása árán – mondta a kormányfő. Lengyelország évi 200 milliárd zlotyt (mintegy 58 milliárd euró) fizet be az EU költségvetésébe, amely "ezért sem lehet kirekesztő Közép-Európa iránt".

A miniszterelnökök utaltak a visegrádi csoport országainak gazdasági növekedésre. Fico szerint a V4-ek az egész EU gazdasági motorja, Szydlo pedig "a gazdasági fejlődés bajnokainak" nevezte a visegrádi négyeket, amelyek dinamikája nélkül az EU-nak nélkülöznie kellene a pozitív gazdasági adatokat.