Ellenzéki újságírót vertek halálra stratégiai partnerországunkban

-

Megverték a bakui rezsimet rendszeresen bíráló Rasim Aliyev azerbajdzsán újságírót, aki belehalt a sebesüléseibe. Az ellenzéket sokkolta a hír, Brüsszel magyarázatot követelt.


Aliyev, aki a Bakuban működő Riporterek Szabadságának és Biztonságának Intézete (IRFS) nevű szervezet munkatársa volt, vasárnap halt bele sebesüléseibe egy kórházban. Az IRFS szerint az orvosok megtagadták a riportertől a segítségnyújtást. Ugyancsak az IRFS közlése szerint a 30 éves férfit korábban már többször megverték a kormánnyal szembeni bírálatai miatt.

Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai főképviselőjének szóvivője független vizsgálatot követelt az ügyben. A szóvivő Brüsszelben kijelentette, hogy Azerbajdzsánnak szavatolnia kell az újságírók számára a biztonságos feltételeket, hogy a munkájuk félelem és kényszer nélkül végezhessék.

Ilham Aliyev elnök egyik tanácsadója "a független médiát ért fenyegetésnek" minősítette az esetet, az ország hatóságai ugyanakkor óvtak az ügy "politizálásától". Azerbajdzsánt a nemzetközi közösség gyakran bírálja az emberi jogok csorbulása miatt.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly novemberben Budapesten fogadta Ilham Aliyev azeri elnököt, akivel közös nyilatkozatot írt alá a két ország közötti stratégiai partnerségről. A kormányfő akkor azt mondta, hogy a versenyképesség érdekében az energia árát az Egyesült Államokban ismert árszintre szeretnék leszorítani.


Ehhez partnerekre van szükség, és Azerbajdzsán itt is bejön a képbe

- mondta Orbán Viktor.