Ellenzéki kérésre két bizottság együtt tárgyal Ukrajnáról

Szerda délelőtt együttes ülésen tárgyalja az Ukrajnában kialakult helyzetet az Országgyűlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottsága.


Az üléset kezdeményező Ertsey Katalin LMP-s képviselő a VS.hu-nak elmondta: szándékaik szerint a szerdai ülésen meghallgatják a Külügyminisztérium (KüM) és az Információs Hivatal (IH) képviselőit. Az ellenzéki politikus azért kezdeményezte a parlamenti testületek összehívását, hogy megtudja: mit tesz azért a kormány, hogy a fegyveres konfliktus mihamarabb elfojtható legyen a magyarok által is lakott Ukrajnában.


Ki mit mondott eddig Ukrajnáról?

Az ellenzéki összefogás pártjai az elmúlt napokban többször is kifejtették: álláspontjuk szerint Orbán Viktor gyáván hallgat azóta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök felhatalmazást kért és kapott az orosz parlamenttől a fegyveres beavatkozásra Ukrajnában. A magyar Külügyminisztérium (KüM) legutóbbi tájékoztatása szerint az ukrán válság további kiéleződése és egy esetleges katonai összetűzés kizárólag békés eszközökkel kerülhető el, amihez a szaktárca felajánlotta segítségét. Németh Zsolt külügyi államtitkár az M1 Ma Reggel című műsorában hétfőn kijelentette: a korábban felröppent hírekkel ellentétben nincs általános mozgósítás, csupán készenlétbe helyezték az ukrán hadsereget. Hozzátette: az ukrán állampolgárságú magyaroknak sem kell félniük attól, hogy besorozzák őket. Az államtitkár megjegyezte: az általános mozgósítás hírére valóban elindult több száz magyar fiatal, de ezres nagyságrendekről egyelőre nem lehet beszélni. (A Belügyminisztérium ma reggeli közleménye szerint ugyanakkor az ukrán-magyar határforgalomban nem volt kiugró változás az elmúlt 24 órában.) Orbán Viktor miniszterelnök 2008-ban a jelenlegi ukrán helyzethez hasonló orosz-grúz konfliktus idején úgy fogalmazott: „amit az oroszok most mondanak, az semmiben sem különbözik attól, amit 56-ban mondtak Budapestről.”