Ellenzéki fegyveresek és rendőrök csaptak össze Kongó fővárosában

Fotó: AFP / STRINGER

-

Heves összecsapások törtek ki hétfőn a Kongói Köztársaság fővárosában, Brazzaville-ben rendőrök és ellenzéki milicisták között - közölte egy kormánytisztviselő. A helyi állami televízió közlése szerint az elnökválasztás nemrég nyilvánosságra hozott eredményét ellenzők állnak az erőszak hátterében.


A fővárosban szórványosan fegyverropogás hallatszik a helyszínen dolgozó tudósítók szerint. A lövések időnként sűrűbbek, majd elhalnak, később újrakezdődnek. Brazzaville déli Bacongo és Makelekele negyedéből hallatszanak - jelentették a tudósítók.


A neve elhallgatását kérve nyilatkozó kormánytisztviselő szerint a rendőrség a Nindzsák nevű milícia tagjaival csap össze. Ez a milícia volt a legjelentősebb kormányellenes erő a Kongói Köztársaságban az 1998-99-es polgárháborúban. A szervezet 1999-ben tűzszüneti megállapodást kötött a kormánnyal, de a 2000-es években újra fegyvert fogott, és beleszólást követelt a katonai és a politikai döntésekbe. 2003-ban békemegállapodást kötöttek a felek, a milíciát pedig feloszlatták.

Az országban néhány héttel ezelőtt újraválasztották Denis Sassou-Nguesso államfőt, az elnökválasztás eredményét másfél héttel ezelőtt hozták nyilvánosságra. Sassou-Nguesso 32 éve van hatalmon, választás révén először 2002-ben, majd 2009-ben lett államfő. Egy tavaly októberben megtartott népszavazás értelmében harmadszor is indulhatott elnökválasztáson. Az ellenzék akkor a népszavazás eredményét hamisnak bélyegezte.

A Télé Congo állami televízió tájékoztatása szerint a Sassou-Nguesso újraválasztásának törvényességét megkérdőjelező ellenzékiek állnak a lövöldözés hátterében. A tévécsatorna közölte, hogy a brazzaville-i kormány rövidesen közleményt ad ki a történtekről.