Ellenzék nélkül is működik a parlament Cetinjében

-

Az ellenzék szerint az október 16-i választás nem volt szabad, demokratikus és tisztességes.


Az ellenzéki pártok részvétele nélkül alakult meg hétfőn a montenegrói parlament Cetinjében.

A Vijesti.me podgoricai hírportál beszámolója szerint a képviselők csak a mandátumukat hitelesítették hétfőn, nem választották meg sem a házelnököt, sem helyetteseit, noha ezek a feladatok is a napirenden szerepeltek.

Az ellenzék a montenegrói sajtó információi szerint azért nem vett részt az alakuló ülésen, mert úgy véli, hogy az október 16-i választás nem volt szabad, demokratikus és tisztességes. Az ellenzéki pártok korábban úgy nyilatkoztak, hogy a választás napján leleplezett puccskísérletet megrendezték, annak célja a választók megfélemlítése volt, valamint az, hogy mindenképpen az uniópárti politikai erőkre szavazzanak.

A legtöbb képviselője a Milo Đukanović ügyvezető miniszterelnök vezette baloldali Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) van, a 81 tagú törvényhozásból 36-an tartoznak a párthoz. A tíz pártot tömörítő Demokratikus Front nevű koalíció 18 parlamenti mandátumot szerzett, míg a Kulcs nevű tömörülés 9 képviselői helyhez jutott. A szintén ellenzéki Demokratikus Montenegró 8 mandátumot szerzett, míg a Szociáldemokrata Párt (SDP) négyet, a Montenegrói Szociáldemokraták (SD) pedig kettőt. A bosnyák kisebbségnek kettő, a horvát és az albán kisebbségi pártnak pedig egy-egy képviselője van az új összetételű parlamentben.

A 650 ezres, Adria-parti országot 25 évig Milo Đukanović irányította, aki nem kíván újra miniszterelnök lenni, kormányfőnek pártja alelnökét, Duško Markovićot javasolta.


Montenegro fővárosa 1946-tól Podgorica, de a függetlenség óta részben a régi királyi főváros, Cetinje is visszakerült jogaiba, ott székel az ország elnöke, és a „második fővárosban” alakul meg a podgoricai parlament is.