Ellentámadásba lendült az Iszlám Állam el-Anbárban

-

Autóba rejtett bombákkal és öngyilkos merénylők által elkövetett robbantásokkal törtek át az Iszlám Állam harcosai Ramádinál az iraki erők védvonalain. Ezután támadást indítottak a várostól északra, amelynek során két törzsi területet elfoglaltak, valamint felrobbantottak egy hidat az Eufrátesz folyón.


A tartományban alig két nappal korábban tett látogatást Haider al-Abádi iraki miniszterelnök, aki ez alkalomból bejelentette, hogy a Bagdadtól északra fekvő Tikrít városának visszafoglalása után az iraki erők el-Anbárban is offenzívát indítottak az Iszlám Állam ellen.

A szunnita többségű, az ország nyugati részén lévő el-Anbár tartomány jelentős része már több mint egy éve a dzsihadisták kezén van. Fallúdzsa városát 2014 januárja óta ellenőrzik, Ramádi alatt pedig több alkalommal folytak heves harcok a dzsihadisták és a biztonsági erők között.

Az el-Anbárt kormányzó tartományi tanács elnöke pénteken azonnali erősítést kért Abádi miniszterelnöktől, miután elmondása szerint már fogytán van a lőszer Ramádiban. Biztonsági források egy szunnita törzs tagjait vádolták azzal, hogy lehetővé tették a dzsihadisták számára a beszivárgást az általuk lakott területre.

Megfigyelők szerint a helyi szunnita törzseknek a bagdadi síita kormánnyal szembeni gyanakvása és elégedetlensége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Iszlám Állam el tudta foglalni és ellenőrzése alatt tudta tartani el-Anbár jó részét.