Ellenőrizteti a kis pártok kampányköltéseit az Együtt

-

Szigetvári Viktor az Állami Számvevőszékhez fordult. Az Országgyűlésbe nem került pártok kampányköltéseit csak külön kérésre ellenőrzi az ÁSZ.


Az Együtt-PM társelnöke, Szigetvári Viktor 14 kisebb párt kampányköltéseinek vizsgálatát kérte az ÁSZ-tól. A Twitteren hozta nyilvánosságra az Állami Számvevőszéknek küldött levelet.


Korábban összeszedtük, ki mennyi támogatást kapott, és mennyibe került egy szavazat


Az idei választásra megváltoztak a finanszírozási szabályok: az országos listát állító pártok jelentős állami támogatást kaptak.

A költés ellenőrizhetőségét a pártok esetében több civil szervezet is aggályosnak tartotta, arról beszéltek, kamu pártok és baráti társaságok jelentős állami pénzt tudnak lenyúlni viszonylag kis befektetéssel. A Fidesz azzal érvelt, szigorú az elszámolás, a törvénytelenséget büntetik.

Korábban Gulyás Gergely fideszes politikus a VS.hu-nak azt mondta, a Fidesz is kéri az ÁSZ-tól a kisebb pártok ellenőrzését. A héten megkérdeztük az ÁSZ-t, mely pártok esetében kezdeményeztek vizsgálatot, de még nem tudtak konkrétumokat mondani. A bejelentés határideje ugyanis július 6-án jár le. A vizsgálat eredményére viszonylag sokat kell várni.