Ellehetetlenülhetnek a magyar székhelyszolgáltatók

-

Hamarosan csak saját tulajdonú irodában működhetnek.


Egy július 1-től hatályos igazságügyi minisztériumi rendelet várhatóan ellehetetleníti a legtöbb, professzionálisan működő magyarországi székhely-szolgáltatót – írja a Magyar Nemzet. A lap a Jalsovszky Ügyvédi Irodára hivatkozva azt írja, hogy az új szabályozás szerint ezentúl csak saját tulajdonú irodában végezhető ilyen tevékenység, a legtöbb professzionális székhely-szolgáltató azonban bérelt irodában dolgozik.

A székhely-szolgáltatás valamennyi fejlett vállalati kultúrájú országban ismert. Leginkább azok a vállalkozások veszik igénybe, amelyek magyarországi működéséhez nem szükséges feltétlenül valóságos iroda, vagy adminisztratív tevékenységüket egy szolgáltató hatékonyabban képes ellátni.

Bejó Ágnes ügyvéd szerint a köznyelv gyakran fantomcégként azonosítja az ilyen szolgáltatást igénybe vevő vállalkozásokat. Ez azonban tévedés, hiszen éppen azért nyitnak irodát, hogy a székhelyükön elérhetőek legyenek – mondta Bejó. Gyakran több milliárd forintos vagyonok futnak keresztül ezeken a vállalkozásokon, sokszor abból a célból, hogy a multinacionális vállalatcsoportok ki tudják használni az adóelőnyöket.

Az ügyvéd szerint a kormány az utóbbi években számos olyan intézkedést hozott, amely megnehezítette, vagy éppen bizonyos szereplők, például az ügyvédi irodák számára megtiltotta székhely-szolgáltatás nyújtását. Az idén év elejétől pedig a székhely-szolgáltatás igénybevétele bejelentési kötelezettség alá került, ráadásul indok lehetett arra, hogy az adóhatóság úgynevezett kockázatos adózónak minősítse az adott céget.