Elküldenék a török nagykövetet a koszovói újságírók

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A pristinai török nagykövetség azt követelte, hogy Koszovóban indítsanak eljárást az újságíró ellen, aki a Facebookon kommentálta a puccskísérletet.


A török nagykövet távozását követelik a koszovói újságírók, Törökország ugyanis azt kérte a pristinai hatóságoktól, hogy tartoztassanak le egy koszovói újságírót, mert az Facebook-oldalán szatirikus megjegyzést tett a meghiúsult katonai puccskísérlettel kapcsolatban. A koszovói újságíró-szövetség szerint ez az emberi jogok súlyos megsértése.

„Emlékeztetni szeretnénk a török nagykövetséget, hogy Koszovóban az újságírók számára biztosított a szólásszabadság, amelyet a törvény és az alkotmány is garantál.” A szövetség úgy véli: a pristinai török nagykövetségnek mielőbb bocsánatot kell kérnie a gyalázatos követelés miatt, Kıvılcım Kılıç nagykövet asszonynak pedig távoznia kell. „Elfogadhatatlan, hogy egy nagykövet újságírók letartóztatására és megbüntetésére buzdítson.”

Berata Buzale újságíró a törökországi sikertelen puccskísérlet után azt írta a Facebookon: „Megkérem a Törökországban nyaraló koszovói állampolgárokat, hogy csatlakozzanak a katonasághoz.” A mondat után egy a nyelvét kinyújtó hangulatjellel jelzi, hogy a megjegyzés nem komoly.

A koszovói török nagykövetség tiltakozó jegyzékben követelte a külügyminisztériumtól, hogy Buzale ellen indítsanak eljárást. A nagykövetség arra is figyelmeztette a tárcát: Koszovóban törvény tiltja, hogy állampolgárai részt vegyenek fegyveres harcokban az ország határain kívül, ami hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható.