Elküldték a tolmácsokat, nem bíztak pártatlanságukban

Fotó: MTI/AP / Boris Grdanoski

-

Megpróbáltak segíteni "az eljárás alá vont migránsoknak".


Tíz tolmáccsal megszakította tavaly az együttműködést a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH), mert „helyzetükkel visszaélve megpróbáltak segítséget nyújtani az eljárás alá vont migránsoknak” – írja a Magyar Idők.

A lap azért fordult a Belügyminisztériumhoz, mert a Migration Aid International Ltd. egyik vezetője, Aida El-Seaghi is vállal hatósági fordítást. Információik szerint El-Seaghi 2016-ban jelentkezett a Debreceni Törvényszéken, ám foglalkoztatását nem javasolták, mert "komoly kétségek vetődtek fel azzal kapcsolatban, hogy képes lesz-e feladatát pártatlanul ellátni, hiszen a szervezet, amelynek tisztségviselője, nem tesz határozott különbséget gazdasági bevándorlók és menekültek között, támogatja a migránsok befogadását, és 2015-ben kormányellenes tüntetést szervezett – mindezzel pedig, még ha akaratlanul is, de Soros György tervének megvalósulását segíti elő".

A Belügyminisztérium azt válaszolta, hogy egyedi ügyekben nem adhatnak felvilágosítást. A lap megkereste a nőt is – akit a rendőrség és a BMH hívott már fordítani –, ám ő nem kívánt válaszolni.

El-Seaghi 2015-ben megkapta az év önkéntese díjat. A lap szerint ezt az Önkéntes Központ Alapítvány alapította, amely a Magyarországi Soros Alapítvány és a Charles Stewart Mott Alapítvány támogatásával, 2002-ben kezdte meg működését.