Egyre többet tudunk a párizsi terroristákról

Fotó: MTI/AP / CHRISTOPHE ENA

-

A támadásokat 7 merénylő követte el, közülük kettőre már korábban felfigyelt a titkosszolgálat. A jelek szerint több francia is részt vett benne, két merénylő Brüsszelben élt. Az egyik terrorista szíriai menekültként Görögországban keresztül érkezett Európába, de más is így juthatott be az Unió területére. Szemtanúk szerint az egyik koncerttermi merénylő nő volt.


A Le Monde nevezte meg az egyik támadót szombat éjjel: a 29 éves Omar Ismail Mostefai Chartres-ben élt, Párizstól nagyjából egy órányi autóútra. A francia támadót az ujjlenyomatáról azonosították még szombat délután. A hatóságok megerősítették, hogy valóban ő volt az egyik merénylő, aki társaival több mint 80 emberrel végzett a Bataclan-koncertteremben.

Az AFP szerint Mostefai 1985. november 21-én született Párizs szegénynek számító részén, Courcouronnesben (ott, ahol a Charlie Hebdo utáni mészárláskor egy kóser boltban túszokat ejtő férfi is élt). 2004 és 2010 között 8 apró bűncselekményt követett el, de nem csukták le.

A francia főügyész, Francois Molins azt mondta, Mostefait 2010 óta szélsőségesként tartották számon (szerepelt a hatóságok megfigyelési listáján is), de péntek előtt sosem merült fel a neve bármilyen nyomozásban vagy terrorista szervezettel összefüggésben. Rendőrségi források szerint a férfi tavaly Szíriába utazott, most ezt az információt ellenőrzik.

A legfrissebb jelentések szerint Omar Ismail Mostefai hat rokonát őrizetbe vették, köztük az apját, a testvérét és a sógornőjét – írja a Guardian. A 34 éves testvér azt mondta, soha nem gondolta volna, hogy Omar radikalizálódik. Az utolsó információja állítása szerint az volt a testvéréről, hogy Algériába ment a családjával. Egy volt osztálytársát szintén meglepte, hogy Mostefai embereket mészárolt le. „Nem kereste a bajt. Kiállt az igazáért, ezért jobb volt őt nem provokálni, de alapvetően nyugodt természet volt” – mondta. Szerinte Mostefai – bár tartotta a ramadánt és részt vett a pénteki imákon – a vallást sem vette túl komolyan korábban.


Omar Ismail Mostefai testvérének háza Bondoufleban


A belga szál

A BBC egyre erősebb kapcsolatot talál Belgium és a párizsi merénylet között: francia médiajelentésekre hivatkozva arról ír, Mostefait egy belga nemzetiségű imám radikalizálta.


Amerikai szakértők szerint egy kis, szélsőséges belga terrorista csoport szervezhette a péntek esti párizsi terrortámadásokat . A Los Angeles Times a francia nyomozást ismerő forrásokra hivatkozó, nevük elhallgatását kérő forrásokra alapozva irányította a figyelmet Belgiumra.

A belga ügyész bejelentette: két francia állampolgár vett részt a merényletben, akik Brüsszelben éltek.


Honnan jöttek?

A Telegraph tudósítása szerint egy másik merénylőt Abbdulakbak B.-nek hívtak, róla nem tudni további részleteket. Két terrorista állítólag Görögországon keresztül érkezett Franciaországba – írta szintén a Telegraph görög kormányzati forrásokra hivatkozva.

A szerb média is megnevezett egy terroristát, a koncertteremnél robbantó szír Ahmed Almuhamedet, akinek az útlevelét megtalálták, a Blic a fényképét is közölte. A Daily Mail a Blic beszámolója alapján azt írta, ő lehet az egyik, aki Görögországon keresztül érkezett Európába. A görög Leros szigetéről egy hónap alatt jutott el Macedónián és Szerbián keresztül Franciaországba. (Horvát médiainformációk szerint Magyarországon is keresztülment egy terrorista.) A Blic szerint a 25 éves férfi Szerbiában kért menedéket – ezt hivatalosan is megerősítették –, mielőtt Horvátországon keresztül Ausztriába utazott.


Čitajte danas u "Blicu": SVETSKA EKSKLUZIVA: Ovo je terorista koji je sejao smrt po Parizu.

Szerző: Blic2015. november 14.

A Guardian azt írja, a francia média által A A-nak nevezett terroristát – aki minden bizonnyal azonos azzal, akit a szerb sajtó – a titkosszolgálat is figyelte, de nem volt letartóztatási parancs ellene.

Az egyiptomi nagykövet közben azt közölte, a merénylő mellett talált egyiptomi útlevél egy futballszurkolóé volt, és nem a terroristáé. Ihab Badawi azt mondta, az útlevél Waleed Abdel-Razzaké volt, aki súlyosan megsérült a robbantásban. A stadionnál találtak egy szíriai útlevelet is, amellyel a görög Leros szigetére érkezett egy férfi október 3-án.

A Chanel 4 közben rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hamisak lehetnek a korábban a merénylőknek tulajdonított szíriai útlevelek, most úgy tűnik, azokat Törökországban állították elő. Egy amerikai hírszerző tiszt a CBS-nek szintén arról beszélt, hogy az egyik útlevélen nem stimmelnek a számok, valamint a kép sem passzol a névhez.

A Daily Mail szerint szemtanúk azt mondták, az egyik koncerttermi támadó egy nő volt. Ide kattintva sokkoló képeket talál a koncert helyszínéről.Közben Párizs külvárosában megtalálták azt a fekete Seatot, amelyet a merénylők a támadásokhoz használtak. A francia média információi szerint az autóban Kalasnyikovok voltak.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalta a merényletek elkövetését, szombaton azt közölték: Franciaország a célpont a szíriai beavatkozás miatt.


Egy francia újságíró képe


A párizsi terrortámadásról ide kattintva találja meg összes eddigi cikkünket.