Elkezdtek lázadni a trafikosok

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

Több trafik kirakatáról leszedték már a fóliát a tulajdonosok, akik azóta általában rolóval takarják el a dohánytermékeket – hangzott el az M1 Híradójában.


A trafikok elsötétítésének kérdése téma lesz a kormány szerdai ülésén is. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a rendőrségnek, illetve a Belügyminisztériumnak a kormányülésig jelentést kell készíteni arról, hogy miként lehet megvédeni a trafikban dolgozókat.

A kaposvári rablógyilkosság után a Fidesz több politikusa is kijelentette, hogy a trafikosok leszedhetik a fóliát az üvegről, mert nincs olyan jogszabály, amely ezt előírja. A törvényben valóban csak az szerepel, hogy „a dohánybolt: nem mozgó (és részekre bontás nélkül nem is mozgatható), más üzlettől elkülönült olyan önálló üzlethelyiség, amelynek külső felületére tekintve dohánytermék nem látható”. Azt azonban, hogy a külső felületre tekintve a dohánytermék ne legyen látható, a jogszabály megváltoztatásáig mindenképp meg kell oldani, a boltok ezért fóliáztak, vagy használtak tejüveget.