Elkezdték építeni, de már bontják a drótakadályt a szlovén határon

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Egy napig tartott a szlovén határon a drótakadály építése, ami alaposan meglepte a szlovén kormányt. A magyar fél ezután gyorsan visszakozott, állítólag nem is terveznek állandó kerítést, hiszen két schengeni tagország közt ilyen nem is lehet.


Nem verték nagy dobra, de helyszíni beszámolók szerint a Magyar Honvédség csütörtökön megkezdte a drótakadály építését a szlovén–magyar határon is. A Vas Népe című megyei lap online kiadása arról számolt be, hogy az Őrségben több helyen katonai teherautók jelentek meg, amelyek a szerb határról ismerős NATO-drótot szállítottak. Erről számolt be a muraszombati Sobota Info nevű lap is, amely videót is közöl a csütörtöki munkálatokról. A drótakadály mellett az autópályán látható egy olyan mobil kerítés is, amellyel a röszkei határátkelőt zárták le a múlt héten.Az építkezés nem tartott sokáig, a helyszíni beszámolók szerint pénteken a katonák elkezdték szétszedni a drótakadályt. A szlovén hírügynökség szerint már bontják a drótkerítést. A bontás azután indult meg, hogy a szlovén és a magyar kormány képviselői pénteken egyeztettek egymással.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Bécsben egy kérdésre válaszolva azt mondta: nem lesz kerítés a szlovén határon, ami ott zajlik, az terepmunka, a határsáv kitakarítása, hogy alkalmassá váljon mobil eszközök elhelyezésére. Orbán szerint csak olyan akadályt terveznek, amely akár egy napon belül eltakarítható. Szlovénia ugyanis schengeni tagország, a belső határt pedig nem lehet lezárni.

Vesna Györkös Znidar belügyminiszter csütörtök este azt nyilatkozta, hogy több együttműködést várt volna egy szomszédos országtól, hiszen a drótakadály építéséről őket előzetesen nem tájékoztatták. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – a tárca közleménye szerint – telefonon konzultált szlovén kollégájával, Karl Erjaveccel, és tájékoztatta, hogy Magyarország nem épít állandó jellegű határvédelmi infrastruktúrát a magyar–szlovén határon.

Szlovénia a menekültválság miatt a múlt héten ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést a magyar határszakaszon. Erre a schengeni szerződés lehetőséget ad.