Elkezdődött Fallúdzsa újabb ostroma

Fotó: Europress/AFP/Aazhar Shallal / Europress/AFP/Aazhar Shallal

-

A civileknek azt javasolja az iraki hadsereg, hogy tűzzenek ki fehér zászlót.


Az iraki hadsereg megkezdte Fallúdzsa visszafoglalását. A várost az Iszlám Állam ellenőrzi. "Elérkezett az idő Fallúdzsa felszabadítására. Közel van a győzelem” - mondta Haider al-Abádi. Az iraki kormányfő szerint az Iszlám Államnak nincs más választása, mint a menekülés" miniszterelnök.

A hadsereg vasárnap felszólította lakosokat, hogy hagyják el a várost. Azoknak, akik a hadművelet kezdetéig nem tudnak elmenekülni, azt javasolták, hogy tűzzenek ki fehér zászlót oda, ahol tartózkodnak.

Az ostromban a katonákon kívül részt vesznek rendőrök, terrorellenes egységek, helyi törzsi harcosok és síita milíciák is. A légi támogatást az amerikai légierő biztosítja. Az irakiak szerint a síita milíciák valószínűleg csak a városon kívül fognak harcolni, hogy elkerüljék a vallási alapú ellentéteket a szunnita városlakókkal.

A háború előtt 300 ezer lakosú, Bagdadtól ötven kilométerre fekvő Fallúdzsa volt az első iraki város, amelyet megszállt az Iszlám Állam. A város 2014 januárjában esett el, hat hónappal az előtt, hogy a terrorszervezet bejelentette a kalifátus létrehozását az általa elfoglalt iraki és szíriai területeken. A minaretek városának és a "mecsetek anyjának" becézett város az iraki szunniták egyik vallási központja.

Az iraki biztonsági erők és a síita milíciákat tömörítő Hasíd Saábi ernyőszervezet tavaly decemberben zárta körbe a várost, a dzsihadisták pedig hónapokon át megakadályozták a városlakókat, hogy elmeneküljenek. Az ENSZ és a Human Rights Watch a múlt hónapban közölte, hogy súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány alakult ki a városban, ahol becslések szerint jelenleg már csak mintegy 75 ezren élnek.