Elkezdődött a röszkei zavargók pere

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A vádirat ismertetésével elkezdődött a röszkei tömegzavargások vádlottjainak tárgyalása csütörtökön a Szegedi Járásbíróságon.


Az ügyészség a kilenc szíriai és egy iraki állampolgárt – köztük egy nőt – tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettével vádolja.


A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke–Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Egy férfi megafonnal a kezében beszédeket tartott, és megpróbálta irányítani a magyar rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget. A tömegzavargás résztvevői kidöntötték a határt védő kaput, amelyen keresztül – mások mellett – a vád alá helyezett tíz ember jogosulatlanul magyar területre lépett. Őket a rendőrök kiemelték a tömegből, majd őrizetbe vették.A megafonos férfi nincs a csütörtökön megkezdett per vádlottjai között között. Őt napokkal később Győrben fogta el a Terrorelhárítási Központ. Mivel a férfit terrorcselekmény elkövetésével is vádolják, az ő esetében a Szegedi Törvényszék az illetékes, ügyét csak később kezdik tárgyalni – írta az mno.hu.

A mai tárgyaláson jelen voltak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai is. A tárgyalás csütörtökön és pénteken a vádlottak meghallgatásával folytatódik. A bíróság az ügyben később hozhat ítéletet.