Elkezdődött a razzia a robbantás szervezőinél

Fotó: AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

-

Megszállták azt a negyedet, ahol a legtöbb muszlim él, 18 éves is van a letartóztatottak között. Összesen nyolc embert vettek őrizetbe.


Megkezdte a manchesteri rendőrség a terrorhálózat felszámolását, amin keresztül a hétfő éjjeli robbantásos merényletet is megszervezték - írja a Telegraph. Összesen nyolc embert vettek őrizetbe, a legfiatalabb 18 éves, a legidősebb pedig 38. Volt olyan közülük, akit egy fodrászatban vagy egy kifőzdében tartóztattak le. A razzia a Moss Side negyedben volt, ahol hasonló arányban élnek keresztények és muszlimok (36 illetve 34 százalék). Manchester egészére ez nem jellemző, a város lakóinak alig 9 százaléka muszlim.
Korábban Abedi otthonában is razziáztak a rendőrök, ahol egy kisebb bombagyárat találtak. Két-három bomba készítéséhez elég robbanóanyag volt a férfi lakásán, a rendőrök pedig arra gyanakodnak, hogy Abedi készíthetett egy második bombát, ami más dzsihadisták kezébe került.


Figyelnek a tömegrendezvényekre

A 66 sérült közül 23 válságos állapotban van hétfő óta a Brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat szerint. Manchesterben hétvégén több futóversenyt is rendeznek, köztük egy félmaratont és egy 10 kilométeres versenyt. Mivel nagy tömegre számítanak, fokozott biztonsági készültség lesz a városban. A Celtic-Aberdeen skót kupadöntőre is a szokásosnál nagyobb erőkkel vonul ki a rendőrség, ez a mérkőzés szombaton lesz.
Holnap kezdődik a Ramadán, a muszlimok egy hónapig tartó ünnepe, az Iszlám Állam pedig újabb merényletre ösztönzi követőit. 2015-ben már volt egy ehhez köthető merényletsorozatuk, amiben több, mint 400 ember vesztette életét.