Elkezdődhet a Brexit – a skótok pedig felejtsék el a függetlenséget

Fotó: MTI/EPA / Hannah McKay

-

A londoni parlament felhatalmazta a kormányt, hogy aktiválja a kilépési folyamatot szabályzó 50. cikkelyt. A brit kormány szerint a skótoknak nem jár több népszavazás Skócia jövőjéről.


London ebben a parlamenti ciklusban nem járul hozzá ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki Skócia függetlenségéről – mondta Michael Fallon. A brit védelmi miniszter szerint Nicola Sturgeon skót miniszterelnöknek „nincs felhatalmazása”, hogy új népszavazást írjon ki.


Ezt felejtsék is el

– mondta Fallon a kérdésre, hogy a londoni kormány lehetővé tenné-e az újabb skóciai referendumot.

A Brexitről szóló népszavazáson a skóciai választók 62 százaléka a bennmaradásra voksolt, Sturgeon pedig többször felvetette Skócia elszakadásának lehetőségét. A skót függetlenségről 2014 szeptemberében tartottak népszavazást, akkor az elszakadást ellenzők győztek 55,3 százalékos többséggel. A függetlenséget ellenzők legfőbb érve az volt, hogy az önálló Skócia nem lehetne automatikusan az EU tagállama.


Megszavazták a kormány tervezetét

Elkezdődhet a Brexit folyamata – így döntött szerdán a brit alsóház. A képviselők 2 vitanap után 498:114 arányban megszavazták a kormány indítványát, és felhatalmazták, hogy aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. Ez a cikkely szabályozza a kilépési folyamatot.

A tervezetről a jövő héten bizottsági szinten tárgyal az alsóház. Akkor az indítványhoz benyújtott módosító javaslatokról kell dönteni, de az 50. cikkely aktiválásához kért kormányzati felhatalmazás elfogadását ez már nem fogja megmásítani.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) alsóházi képviselőcsoportja 50 módosító indítványt terjesztett be. Ezek között szerepel az is, hogy az Egyesült Királyság „felülvizsgált feltételekkel” maradjon az EU tagja, ha az EU-val a kilépési tárgyalások végén létrejövő megállapodást az alsóház képviselői elutasítanák.

A londoni alsóház SNP-frakciója szerda este elutasította a kilépési folyamat elindítására felhatalmazást kérő kormányindítványt, és ugyanígy tett a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt 229 fős frakciójának 47 tagja is, de a kormány így is hatalmas, 384 fős többséggel megnyerte a szavazást. A kormányzó Konzervatív Pártnak 15 fős többsége van az alsóházban.

A Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn a múlt héten utasította a Labour-frakció tagjait az indítvány jóváhagyására. Corbyn a brit parlamenti eljárásrendszerben honos háromfokozatú utasítási skála közül a legszigorúbbat – „three-line whip” – adta ki a munkáspárti frakciónak arra, hogy a voksoláson jelen kell lenni, és el kell fogadni a határozati javaslatot. Az utasítás megszegése esetén elvileg a vétkes képviselő frakciótagságát is felfüggeszthetik, Corbynnal azonban még saját árnyékkormányának tagjai közül is többen szembefordultak, és a kormányzati határozattervezet ellen voksoltak szerdán.


A lordok is

Az 50. cikkely aktiválásához felhatalmazást kérő kormányzati indítvány az alsóházi tárgyalási szakasz után a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül, de valószínűtlen, hogy a felsőház megakadályozná vagy jelentősen késleltetné a határozat törvénybe iktatását.

Állítólag a kormány azt szeretné, ha a teljes parlamenti tárgyalási szakasz már a márciusi máltai EU-csúcsértekezletig lezárulna.