Elkezdi osztogatni a pénzt a kormány jövőre

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Lázár János szerint a jövő évi költségvetéssel mindenki léphet egyet előre, de van aki nagyot is léphet.


Lázár János a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy a kormány kedd estére véglegesítette a 2017. évi költségvesést. Ezt június közepére fogadhatja el az Országgyűlés.

A költségvetésről azt mondta, hogy ennek révén mindenki léphet egy lépést előre, de “lesz olyan, aki nagyot is”. Az adócsökkentés és otthonteremtés költségvetésének nevezte a büdzsét.

Több fontos számot is felsorolt a költségvetésből. Az szja 15 százalék lesz. A legfontosabb élelmiszereknél is jön a rezsicsökkentés. Ezzel arra utalt, hogy a tej, a tojás, a baromfi áfája 5 százalékra csökken 2017-től. Ez a nyugdíjasoknak nagyon jó hír, mondta. Azért nem javasolják a kenyér áfájának csökkentését, mert 250-féle kenyér van, nehéz lenne megmondani, hogy melyiké csökkenjen. Az áfacsökkentés összesen 100 milliárd forintot jelent.

Az éttermi szolgáltatások áfája 27 százalékról jövőre 18 százalékra mérséklődik. Elmondta, hogy 27-ről 18-ra csökkenne az internetszolgáltatás áfája. Egy gyerek után 15 ezer forintos családi pótlék járna.

Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszter jövőre egy 100 milliárdos külön egészségügyi alapot hozhat létre. Ezt akár mind a bérek növelésére lehet fordítani.