Elkészült, de finoman fogalmaz a jelentés a lelőtt maláj gépről

Fotó: AFP / SERGEY BOBOK / AFP / SERGEY BOBOK

-

Publikálás előtt áll a technikai jelentés a maláj légitársaság Ukrajna felett lelőtt gépéről. Kerülni fogja a vádaskodást, de feltehetően tovább erősítheti a feltételezéseket, hogy Oroszországnak része volt a katasztrófában. A dokumentumot kedden hozzák nyilvánosságra.


A Malaysia Airlines MH17-es járatát 2014. július 17-én lőtték le Kelet-Ukrajna felett. A fedélzeten tartózkodó 298 ember meghalt. A gépet feltételezések szerint oroszbarát felkelők lőtték le tévedésből, míg Oroszország szerint az ukrán kormányerők felelősek a tragédiáért.

Az elmúlt 9 hónapban holland szakértők vizsgálták a lelőtt gép maradványait, újjáépítették a pilótafülke egy részét. A holland közlekedésbiztonsági szervezet (Dutch Safety Board) kedden hozza nyilvánosságra a jelentését a katasztrófáról. Technikai jelentés várható, amely arról szól, hogy milyen lövedékkel lőttek az MH17-esre, miért kaphatott repülési engedélyt a gép egy olyan terület felett, ahol a Moszkva által támogatott szakadárok és az ukrán kormányerők harcoltak épp, illetve hogy miért vártak a holland hatóságok napokat azzal, hogy az áldozatok rokonait tájékoztassák.

A szervezet szerint a 15 hónapos nemzetközi vizsgálat nem foglalkozott "vádaskodással és bűnösséggel". Az ügyészség által végzett nyomozás eredménye csak ez év végén, vagy 2016 elején várható, és ez az, ami feltehetően választ ad a kérdésre, hogy ki lőtte le az utasszállítót.