Elkeserítőek a magyar fizetések

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Szinte minden hatodik alkalmazott az alacsony keresetűek közé tartozott az EU-ban 2014-ben.


Az átlagos órabér az euróövezetben két évvel ezelőtt 14,1 euró, míg a többi uniós tagállamban 13,2 euró volt. Ezzel szemben Magyarországon ez az órabér mindössze 3,6 euró volt – írja a Napi.hu.

Az egyes uniós tagállamok között jelentős az eltérés az alacsony keresetűek arányát tekintve, illetve az életkorcsoportok és a nemek között is. Az EU-ban 2014-ben az alacsony keresetűek 21,1 százaléka nő volt, míg a férfiak esetében ez az arány 13,5 százalék volt. Az alacsony keresetűeknek mintegy harmada 30 év alatti volt, szemben a 30–59 éves korcsoport 14 százalékos arányával.

A képzettség szempontjából elemezve az adatokat az derül ki, hogy minél alacsonyabb a képzettsége valakinek, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az alacsony keresetűek körébe tartozik. Az EU-ban az alacsony keresetű foglalkoztatottak 28,2 százaléka volt alacsony képzettségű. Az arány a középfokú végzettségűek körében 20,9, a magas végzettségűek körében 7 százalék alá mérséklődött.


Óriási különbségek

A legmagasabb medián bruttó órabér Dániában (25,5 euró), Írországban (20,2 euró), Svédországban (18,5 euró), Luxemburgban (18,4 euró), Belgiumban (17,3 euró) és Finnországban (17,2 euró) van.

Ezzel szemben euróban a legalacsonyabb medián bruttó órabért Bulgáriában (1,7 euró), Romániában (2 euró), Litvániában (3,1 euró), Lettországban (3,4 euró) és Magyarországon (3,6 euró) lehet keresni. Vagyis a legmagasabb és legalacsonyabb, euróban számolt medián bruttó órabér közötti különbség az uniós tagállamok között 15-szörös.

A százalékos arányt tekintve a magyarországinál 11 országban volt jobb a helyzet, miközben a medián órabér 21 országban volt nagyobb.